Nieuws

Apple verlaagt prijzen van iPhones in specifieke ‘opkomende’ markten

Apples nieuwste iPhones zijn in de basis al een stuk duurder om aan te schaffen. Samen met macro-economische oorzaken stegen de prijzen in ‘opkomende markten’ nog heviger. Cook geeft aan dat Apple dit oplost met prijsverlagingen.

Apple heeft richting het einde van 2018 behoorlijk rake klappen opgevangen. De onthulling van de nieuwe iPhones is niet precies gegaan zoals gepland. In het kwartaalrapport van Q4 2018, oftewel het eerste fiscale kwartaal van Apple, kwam naar voren dat de omzet van Apples iPhone 15 procent lager uitvalt in vergelijking met Q4 2017. Er zijn volgens Tim Cook, CEO bij Apple, meerdere factoren die van doen hebben met de lagere omzet. Zo hielp de tijdelijke verlaging van de prijzen voor het vervangen van batterijen niet voor de verkopen. Ook sprak Cook eerder in zijn brief al over de lastige situatie tussen China en de Verenigde Staten. Maar ook ‘macro-economische’ oorzaken spelen volgens Cook een grote rol bij de tegenvallende resultaten in Apples belangrijkste productgroep.

Eerder gingen er al geruchten over de prijzen van iPhones die in China verplicht omlaag zijn gegaan, net voor het Chinese nieuwjaar. Vooral de iPhone XR ging om prijs omlaag, maar ook de iPhone XS en XS Max zullen een prijsverlaging zien ‘binnen afzienbare tijd’. In een interview met Reuters heeft Tim Cook bevestigd dat het bedrijf inderdaad zijn prijzen aan het heroverwegen is. Vanaf de iPhone X zijn de prijzen van Apples smartphones behoorlijk de lucht in geschoten. Een model van de iPhone XS kost je bijvoorbeeld te allen tijde minimaal 1.000 euro. Macro-economisch gezien spelen de prijzen een nog belangrijkere rol, aldus Cook. Hij geeft aan dat de prijsverhoging in specifieke markten een grotere invloed heeft, dat komt door de dalende waarde van de valuta’s in markten zoals Turkije. Tegelijkertijd steeg de waarde van de dollar ten opzichte van andere valuta’s wereldwijd.

Zwakke valuta in Turkije

Cook neemt Turkije als voorbeeld gezien de enorme daling van de waarde van de Lira. In het afgelopen jaar alleen werd de Lira 33 procent minder waard. Deze daling zorgt er direct voor dat iPhones ook een stuk duurder worden. Een gevolg van de enorme prijsstijging is wel te voorspellen, er worden simpelweg minder Apple iPhones verkocht. Dat geldt zeker voor het vierde kwartaal van 2018. Year on Year (YoY) lag de omzet in Turkije voor Apple 700.000 miljoen dollar lager. Om dit in de volgende kwartalen te overkomen zal het in Turkije en ‘vergelijkbare markten’ de prijzen van iPhones verlagen. De techgigant zal een deel van de- of zelfs de gehele prijsstijging gerelateerd aan valuta-devaluatie opvangen. Op deze manier brengt Apple sinds begin januari de prijzen terug naar lokale prijzen van een jaar geleden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business