Nieuws

AMD heeft positief jaar achter de rug door goede verkopen Epyc- en Ryzen-processoren

Intel en Nvidia zijn al jaren heer en meester als het gaat om processoren en grafische kaarten. Toch is AMD bezig met een groeimissie, eind Q4 2018 bleef er een operationele winst van 38 miljoen dollar over.

Ook AMD moest er op dinsdag aan geloven, toen publiceerde het bedrijf zijn kwartaalresultaten van het afgelopen kwartaal. AMD heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. Dat komt onder andere door de slechte verkopen van processoren en grafische kaarten in het ‘Computing en Graphics’ segment. Vooral het vertrouwen in de merknaam AMD viel tegen door negatieve berichtgeving omtrent zijn processoren voor 2010. Inmiddels begint de merknaam op te krabbelen, wat zowel te zien is in het consumenten als in het zakelijke segment. Voor het eerst boekt AMD dan ook een flinke operationele winst onder leiding van Lisa Su, CEO van AMD. Het vierde kwartaal brengt een winst van 115 miljoen dollar voor de ‘Computing en Graphics’ tak. Vorig jaar lag het nog op 33 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal. Het is wel belangrijk om te vermelden dat er in Q3 2018 al een omzet werd behaald van 100 miljoen dollar.

Voornamelijk de Ryzen-processoren helpen bij het vertrouwen voor consumenten. Toch zijn er nog altijd veel fabrikanten die AMD links laten liggen. Het Computing en Graphics segment geeft een goed beeld van de stijgende verkopen van Ryzen-processoren en Radeon grafische kaarten. De totaalomzet van deze tak komt uit op 986 miljoen dollar in het vierde kwartaal. Daarmee ligt de omzet negen procent hoger YoY en vijf procent hoger QoQ (Quarter on Quarter). Er wegen een aantal factoren mee bij de verhoogde omzet, zo stelt AMD dat de gemiddelde prijs van een Ryzen-processor YoY is gestegen. Voor de afdeling van grafische kaarten was het tevens een positief kwartaal. Dit werd tevens veroorzaakt door een hogere verkoopprijs (YoY), maar ook de oplopende verkopen in de datacenter markt sterken de kwartaalomzet.

Voor het ‘Enterprise, Embedded en Semi-custom’ segment ligt de omzet een stuk lager, op 433 miljoen dollar. Daarbij is er YoY een verschil van nul procent. QoQ is er wel een duidelijk verschil, de omzet daalde met 39 procent in vergelijking met Q3 2018. Dit werd mede veroorzaakt door lagere verkopen in het ‘Semi custom’ segment. Tegelijkertijd is een deel van de daling opgevangen door aangesterkte verkopen van AMD Epyc-serverprocessoren. Onder de streep blijft er in dit segment een verlies over van zes miljoen dollar, dat is een lager verlies YoY, maar QoQ laat het een negatieve trend zien voor AMD. In het derde kwartaal werd namelijk nog een operationele winst geboekt van 86 miljoen dollar. Over het algemeen was er een operationeel verlies van 81 miljoen dollar, grotendeels veroorzaakt door dure (45 miljoen dollar) licenties op oude technologieën. De chipfabrikant houdt uiteindelijk een winst over van 38 miljoen dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business