Nieuws

Windows 10-computers starten mogelijk niet meer op na Windows Defender-update

Gebruikers van Windows 10 hebben het niet altijd even gemakkelijk. Inmiddels blijkt dat Windows Defender sinds kort een probleem heeft waardoor computers niet langer kunnen opstarten.

Windows Defender is sinds de komst van Windows 10 een geheel vernieuwd antivirusprogramma van Windows. Voorheen was Defender al wel beschikbaar als losstaand programma, maar inmiddels is het verwerkt in het besturingssysteem. Helaas heb je met zulke integraties ook sneller de kans dat er softwarematige problemen in heel Windows 10 komen. Via Borncity, een website van de Duitse Günter Born, is er informatie verschenen over een nieuwe update van Windows Defender die niet zo goed samen lijkt te gaan met Secure Boot. Het gevolg is dat Windows 10-computers helemaal niet meer op willen starten, in plaats daarvan moet Secure Boot via de BIOS worden uitgeschakeld. Of en hoe Microsoft dit probleem op gaat lossen voor zijn (thuis)gebruikers is vooralsnog niet duidelijk.

Windows Defender is de schuldige in deze zaak…

Microsoft heeft het probleem in elk geval wel op de radar staan, en biedt zelfs een oplossing voor het probleem dat verschijnt met Windows Defender-update “KB4052623”. Overigens heeft niet iedereen last van de problemen. Om te beginnen gaat het alleen om systemen waarbij ‘Secure Boot’ aan staat. Secure Boot controleert bij elke opstartprocedure of er niks fundamenteels is gewijzigd aan je systeem. Is dat niet het geval, dan start het systeem zonder problemen op. Is er wel een grote aanpassing geweest, dan beschermd de EUFI-BIOS je tegen mogelijke kwaadwillende software die je data zou kunnen gijzelen. Microsoft geeft niet aan hoeveel gebruikers last hebben van de Windows Defender-problemen. Maar gezien de problemen aanwezig zijn op Windows 10 Home, Pro, Enterprise en ook Windows Server, zullen er wel een behoorlijk aantal systemen betrokken zijn. Met het volgende stappenplan kan je de problemen verhelpen:

 

  1. Start de computer opnieuw op en ga naar je BIOS
  2. Zet ‘Secure Boot’ uit en start opnieuw op.
  3. Als de ‘Command Promp’ (CMD) als administrator draait moet je het volgende commando draaien:

“%programdata%\Microsoft\Windows Defender\Platform\4.18.1901-7\MpCmdRun.exe” -revertplatform

  1. Wacht één minuut en voer de volgende taken uit:
  • Run sc query windefendto verify that the Windows Defender service is running.
  • Run sc qc windefendto verify that the Windows Defender binary no longer points to version 4.18.1901.7.
  1. Start de computer opnieuw op, ga naar je BIOS en zet Secure Boot weer aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business