epson-et-7700-54
RECENSIEOVERZICHT
PRO
CON

Met de EcoTank ET-7700 belooft Epson een all-in-one printer die gebruiksvriendelijk is én die goedkope, kwalitatieve fotoafdrukken maakt. Ik was dan ook erg benieuwd hoe deze toezegging zich in de praktijk bewijst.

De Epson EcoTank ET-7700 is een printer waarmee je ook kunt scannen en kopiëren. Het eerste dat opvalt als ik hem uit zijn verpakking haal, zijn de flessen met inkt die in de doos worden meegeleverd. De ET-7700 werkt namelijk niet met inktcartridges, maar met kleurenreservoirs die je zelf met deze flesjes kunt vullen. Met deze EcoTank ben je volgens de fabrikant klaar om maar liefst 3400 foto’s in 10x15cm-formaat af te drukken. Of de ET-7700 die claim waar kan maken, lees je verderop.

Bouw en bediening

Met afmetingen van zo’n 43 x 36 x 16 cm en een gewicht van 8 kg is de ET-7700 best een fors apparaat. Dat is niet vreemd, aangezien het een drie-in-één-model is: aan de bovenkant huist een kopieer- en scanmodule. Epson heeft de EcoTank stijlvol vormgegeven met een chique, matzwart-plastic behuizing. Aan de achterzijde bevinden zich een netwerkaansluiting en de USB-connectie voor je computer. Aan de voorkant vind je links een sleuf voor een SD-kaart en een poort voor USB-sticks, rechts bevindt zich het inktreservoir. Hier tussenin is ruimte voor het kantelbare bedieningspaneel, met daarop een display en grote bedieningsknoppen. Tijdens het kantelen en bedienen blijft het paneel goed in zijn positie staan. Onder het paneel kun je de EcoTank in twee laden voorzien van verschillende formaten papier. Zo is de printer altijd klaar om te printen op bijvoorbeeld normaal A4-papier en 10x15cm-fotopapier. Het papier wordt met schuifjes in de lades op zijn plek gehouden.

Je stuurt de all-in-one aan via het kantelbare bedieningspaneel met display.

Je kunt het apparaat installeren met de cd of via een website. Ik koos voor de tweede optie, waarbij ik met duidelijke animaties door het proces werd geleid. Na het verwijderen van de beschermende materialen word je daarin verzocht de inkttankjes te vullen. Hiervoor moet je even het scan- en kopieergedeelte naar boven kantelen, maar dat blijft gelukkig stevig in positie staan. Het inktreservoir is voorzien van een deksel en ook elk kleurentankje heeft een eigen afsluiting. Geen kans dus dat er inkt uit het apparaat lekt.
Vroeger heb ik wel eens inktcartridges nagevuld met een spuit, wat een behoorlijke knoeipartij werd. Ik was dan ook een beetje huiverig om met de inktflesjes aan de slag te gaan. Maar de angst voor inktvlekken op mijn handen bleek ongegrond. Epson heeft een ingenieus systeem ontwikkeld, waarbij elk flesje alleen op zijn eigen tankje past. De kans dat je een verkeerde kleur aanvult, is daardoor nihil. Bovendien vloeit de inkt enkel uit de fles als die op z’n kop op een tankje staat. Mijn twee linkerhanden bleven dus helemaal schoon. Handig is dat de inkt zich achter venstertjes bevindt: daardoor zie je met een oogopslag hoeveel inkt je nog tot je beschikking hebt. Ideaal!
Nadat je de hardware en inkt in orde hebt gemaakt, kun je de printer aan een computer of draadloos netwerk koppelen. Ook hierbij word je door de handleiding weer aan de hand genomen, zodat er eigenlijk niets mis kan gaan.

epson-et-7700-19-.jpg
Dankzij het slimme vulsysteem van de inktreservoirs blijven je vingers schoon.

Prestaties

Een gebruiksvriendelijke installatie is natuurlijk prettig, maar het gaat ons fotoliefhebbers natuurlijk vooral om de kwaliteit van de afdrukken. Heel goed is dat de printer randloze afdrukken kan maken, zelfs op A4-formaat. Bovendien maakt hij gebruik van vijf inktkleuren, waaronder een speciale zwarte foto-inkt, en drukt hij af op 5.760 x 1.440 dpi. Voor een printer in deze prijsklasse laten de afdrukken dan ook een goed contrast zien met kleuren die overeenkomen met de informatie in de fotobestanden. Zeker op kleinere afdrukken als 10×15 cm zijn details erg scherp en duidelijk zichtbaar.
In de meegeleverde software Easy Photo Print kun je ervoor kiezen de foto’s automatisch te laten verbeteren (met optimalisaties voor onder andere mensen en landschappen). Dit levert zeker betere afdrukken op bij onbewerkte foto’s (van bijvoorbeeld je smartphone). Maar aangezien de software de laatste instelling onthoudt, moet je bij volgende printopdrachten niet vergeten te controleren of de optie is in- of uitgeschakeld. Als je een foto met veel aandacht hebt bewerkt, wil je natuurlijk niet dat die toch anders wordt afgedrukt dan je voor ogen had.
Het afdrukken gaat redelijk snel, een afdruk op A4 produceert de ET-7700 in gemiddeld nog geen 3 minuten, een 10×15-afdruk kost nauwelijks een halve minuut. Zowel via USB als draadloos reageert de all-in-one razendsnel op printopdrachten die hij van computer (of van de iPrint-app op je smartphone) krijgt, en binnen vijftien seconden start het drukproces. Let wel, ook al druk je draadloos af, je moet toch naar de printer lopen om de uitvoerlade te openen.
Helaas was ik niet in de gelegenheid om te controleren of Epsons claim van 3400 prints zonder bijvullen helemaal standhoudt. Maar na zo’n vijftig A4-prints en bijna twee keer zo veel afdrukken op 10×15 cm ben ik ervan overtuigd dat de bewering niet ver van de werkelijkheid ligt. Het werkelijke gebruik is natuurlijk sterk afhankelijk van het soort papier waarop en de foto’s die je print, maar met de meegeleverde inkt kun je zonder twijfel een imposante hoeveelheid foto’s afdrukken.

Clipboard02
Easy Photo Print kan je foto’s optimaliseren voor het afdrukken. Als je dat wilt, natuurlijk.

Conclusie

De Epson ET-7700 is een veelzijdig apparaat. Het kopieert, scant en print foto’s en teksten, en doet dat allemaal op een net niveau. Bovendien kun je de all-in-one (al dan niet) draadloos met je thuisnetwerk verbinden en hem zo op elk apparaat benaderen. Met de Epson Connect service kan dat zelfs als je onderweg bent.

Adviesprijs: 599 euro
www.epson.be

epson-et-7700-48-
In de doos vind je twee van elk van deze inktflesjes. Daarmee kun je alvast een imposante hoeveelheid prints maken.