Nieuws

Overheid blokkeert veiling 5G-netwerken, België geraakt achterop

De uitrol van Belgische 5G-netwerken is waarschijnlijk niet voor 2019. De overheden van ons land komen maar niet tot een akkoord veilingsinkomsten.

De uitrol van 5G-netwerken in Belgie kan mogelijk één tot twee jaar vertraging oplopen. De verschillende regeringen van ons land geraken het immers niet eens over de verdeling van de opbrengst van de 5G-veiling, die frequenties moet toewijzen aan de verschillende telecomoperatoren.

Het nieuws werd door Minister van Telecommunicatie Philippe De Backer de wereld ingestuurd via een bericht op zijn Twitter-account. Het probleem blijkt zich te stellen omdat de federale overheid, de gewesten en gemeenschappen het tijdens het Overlegcomité maar niet eens konden worden over de verdeling van de zogenaamde frequentieveiling. Het gaat naar schatting om een bedrag van 500 miljoen euro.

De uitrol van 5G-netwerken loopt hierdoor dus vertraging op en zal mogelijk niet meer voor dit jaar of zelfs niet voor begin volgend jaar zijn, zoals oorspronkelijk verwacht. De Backer maakte zijn frustraties kenbaar via Twitter en vindt de hele situatie enorm jammer en kortzichtig, ze zet namelijk de economische toekomst van ons land op het spel. Consumenten krijgen volgens hem geen toegang tot nieuwe technologieën en bedrijven hebben niet langer de mogelijkheid om op dit vlak te innoveren.

In een poging om de situatie op te lossen, stelde De Backer voor om de veiling alvast te houden en later een beslissing te nemen over de verdeling van de inkomsten, maar hier werd niet op ingegaan door de verschillende partijen. Volgens De Backer zou het probleem momenteel bij de Vlaamse regering liggen, waar OpenVLD voorstander is van een snelle afhandeling, maar de rest van de partijen niet. Dat lijkt bevestigd te worden uit een reactie van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) aan VRT NWS: “Wij laten ons niet met een kluitje in het riet sturen. Voor ons is het eenvoudig: als Vlaanderen zijn rechtmatige deel krijgt, is de zaak opgelost.” Een verdeling van 80/20 zoals voorgesteld lijkt dus niet voldoende te zijn.

Hoe het juist verder moet is nog maar de vraag, hopelijk blijft de impact van deze communautaire kwestie beperkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business