google maps auto

Satellietbeelden van onze kerncentrales zijn gedetailleerd te zien op Google Maps. En als het aan Google ligt, dan blijft dat ook zo.

Advertentie

We hebben intussen allemaal ons eigen huis wel eens opgezocht via de Streetview-functie op Google Maps. Ook de satellietbeelden op Google Maps en Google Earth worden er steeds beter op en geven je een nauwkeurig beeld van de omgeving. Sommige gebieden zijn om veiligheidsredenen vervaagd op deze beelden, maar onze kerncentrales vallen daar blijkbaar niet onder. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft aan Google gevraagd om de locaties te vervagen, maar die aanvraag werd geweigerd.

FANC-woordvoerster Ines Venneman zegt dat de kous hiermee niet af is. Het FANC gaat verder onderzoeken welke acties er ondernomen kunnen worden om de beelden toch te laten vervagen. Google zelf reageerde dat er geen juridische basis is om de beelden te laten verwijderen en dat de beelden ook afkomstig zijn van derden.

“Als men satellietbeelden op Google Earth wil laten blurren, dan moet men die aanvraag doen aan de eigenaar van die beelden, aan de bron. Er is geen juridische basis die zegt in België dat die door Google België geblurd kunnen worden en we werken met Google steeds binnen het bestaande wettelijke kader. Dat hebben ook laten weten aan de mensen die ons die vraag hebben gesteld”, aldus Google-woordvoerder Michiel Sallaets.

Opvallend is dat de NAVO-luchtmachtbasis in Kleine Brogel wel vervaagd werd door Google. Het FANC gaat er dus van uit dat Google ook deze beelden kan vervagen. Een ding is alvast duidelijk, het FANC laat het hier niet bij liggen en is erop gebrand om de beelden van de Belgische kerncentrales te laten vervagen.

Advertentie