Nieuws

Intel gebaseerde laptops krijgen de beschikking over octacore processors

Intel bracht vorig jaar zijn 8e generatie Core-processoren uit voor laptops. Ditmaal verschijnen er een zestal Core-processoren uit de 9e-generatie, met maximaal 8 processorkernen en 16 threads.

Intel heeft de afgelopen jaren een relatief veilige strategie gekozen om zijn tekort aan een nieuw procedé te overkomen. Het wist namelijk telkens meer rekenkernen toe te voegen, waardoor Intel CPU’s met elke generatie toch sneller zijn geworden. Dit was echter voornamelijk het geval voor de desktopprocessoren; voor laptops lag het de afgelopen jaren toch wel iets anders. Voor laptops ligt het maximale aantal rekenkernen nu op zes, al blijven de meeste laptops nog achter op vier kernen. Daar komt later dit jaar verandering in, zo blijkt uit een document van Intel dat AnandTech in handen heeft gekregen: daar staan alle desktop- en laptopprocessoren van de 9e generatie in.

Zoals bij elke generatie komt Intel met processoren in de Core i5, i7 en i9-reeks. In het geval van de Core i5 worden er twee nieuwe processoren tevoorschijn gehaald, de Core i5-9300H en 9400H. Deze twee processoren zullen niet voorzien zijn van extra kernen, waardoor ze op vier rekenkernen blijven hangen. Wel zijn de twee processoren voorzien van HyperThreading waardoor er acht threads beschikbaar zijn. De maximale kloksnelheid voor de i5-9300H ligt op 4,1 GHz, terwijl de i5-9400H iets hoger geklokt is met een maximale boost van 4,3 GHz. Ook zijn er twee Core i7-processoren, de i7-9750H en i7-9850H, met acht rekenkernen en een boost van 4,5- en 4,6GHz respectievelijk.

Tweede kwartaal 2019

Ook het laatste segment van de Core i9-processoren voor laptops herbergt wederom twee processoren: de Core i9-9980H en de i9-9980HK. Beide processoren hebben acht fysieke kernen, maar beschikken ook – in tegenstelling tot de Core i7’s – over HyperThreading (en dus 16 threads). Verder is er echter wel een groot verschil: waar de i9-9980H namelijk een maximale kloksnelheid heeft van 4,8 GHz, kan je de i9-9980HK ook nog eens overklokken. Natuurlijk heb je niet zoveel speelruimte, vergeleken met een desktopchip, gezien het TDP (Thermal Design Power) op 45W zal liggen. Wanneer we de eerste laptops zien met een 9e generatie Core-processor is nog niet bekend, al spreekt de bron al wel over een onthulling in het tweede kwartaal van 2019.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business