Google voegt donker thema toe aan Google Chrome Canary voor Android

Google maakt zich op om Chrome op Android een volledige make-over te geven. Ten tijde van Android Q moet de browser in een donker thema verhuld zijn. Google Chrome Canary laat ons de voortgang alvast zien.

Lig je ook wel eens ’s avonds in bed met Google Chrome open? Het gevoel van je ogen die wegbranden door de witte pagina’s ken je waarschijnlijk wel. Het is dan ook tijd dat we komaf maken met alle witte thema’s voor de avonduren, of het nu mooier is of niet. Vanaf Android Q lijkt dat ook echt de focus te krijgen van Google. De ontwikkelaar van het besturingssysteem is al maanden bezig om zijn applicaties te voorzien van een donker thema. Ook zou de aanstaande API voor Android ondersteuning krijgen voor een ‘geforceerd’ donker thema, zo worden apps door het systeem voorzien van een donker thema. Google Chrome voor Android heeft nu voor het eerst een ‘echt’ donker thema gekregen.

Het is voor het eerst ook vrij gemakkelijk om het donkere thema in te schakelen. Als eerste moet je de Chrome Canary-browser downloaden uit de Play Store. Let wel, het is een browser voor ontwikkelaars. Niet alles zal even soepel werken, maar de basisfunctionaliteiten werken prima. Eenmaal gedownload, dan kan je naar #enable-android-night-mode toe browsen. Als je daar toekomt zit je in het menu van Google Chrome voor alle experimentele functies. Zorg dat je uit de lijstweergave kiest voor ‘Enabled’. Bij het installeren van deze browser staat de functie nog op ‘Default’ (in dit geval is dat: uitgeschakeld). Vervolgens blijft er nog één stap over, in het instellingenmenu van de browser ‘Dark mode’ aanzetten.

Nieuw ‘Chrome Duet-menu’

Het is wel verstandig van het Chromium-team om deze functie nog niet breder uit te rollen, want de donkere modus lijkt nog verre van af. Om precies te zijn, is er nog een hoop tekst die wit moet zijn, maar momenteel nog zwart is. Ook zijn er nog icoontjes die zwart zijn, en de navigatiebalk is nog helemaal in het wit. Toch is het al een behoorlijke vooruitgang op vorige versies, toen Chrome wel al een donker overlay-menu had, maar de rest van de app nog gewoon wit was. Lang zal het dan ook niet meer duren voordat de app helemaal klaar is voor een donker thema. Een leuk extraatje is het Duet-menu (lees: een extra balk onderaan je scherm),  die functie wordt samen met het donkere thema getest in Chrome Canary.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business