Orange datacentrum in Antwerpen is energiezuinig door ‘free cooling’

Orange Belgium heeft als een van de eerste bedrijven een energiezuinig datacentrum geplaats in de provincie Antwerpen. Het bedrijf werkt met ‘free cooling’ van de Schelde om energie te besparen.

Advertentie

Gezien iedereen steeds vaker gebruikmaakt van het internet, is het voor Orange broodnodig om nieuwe datacenters uit de grond te stampen. Gezien gebouwen niet zijn gemaakt om slechts een paar jaar mee te gaan, neemt Orange bij de aanleg zijn duurzame ambitie mee. Het datacenter heeft een oppervlak van 1.000m2, aldus Orange. Voor het ontwikkelen van het datacenter én technieken die het datacenter energiezuinig maken, is een bedrag van 14,2 miljoen euro uitgegeven. Daarmee krijgt de provincie Antwerpen (Hoboken) een energiezuinig datacenter. De plaatsing van het datacenter, bij de Schelde, is cruciaal om het datacenter energiezuinig te maken. Er hoeft minder actief gekoeld te worden.

Orange Belgium

Het grootste probleem voor moderne datacenters is dat alle servers actief gekoeld moeten worden. Door het lokaliseren van het datacenter dichtbij de Schelde, weet Orange zijn datacenter ’98 procent van het jaar te voorzien van “free cooling”’. Free cooling houdt in dat de koelere wind van de rivier wordt gebruikt om het luchtsysteem in de serverruimten te voorzien van koele lucht. Op deze manier blijven meer dan 500 “high-density 52units dataracks” gekoeld, zonder daar energie voor te gebruiken. De groei in datacenters zal zich de komende jaren nog voortzetten, aldus de CEO van Orange Belgium, Michaël Trabbia: “Dankzij onze onbeperkte formules steeg het mobieledatagebruik van onze klanten ingrijpend: met 79 % vergeleken met 2018, en het einde van die groei is nog lang niet in zicht!

Orange Belgium CO2-neutraal

In zijn totaliteit heeft het datacenter een elektrische capaciteit van 3 MW. Volgens Orange Belgium behaalt het datacenter daarmee ook een ‘Power Usage Efficiency’ van <1,2 procent. Dat hoort ook bij de strategie die het bedrijf al een paar jaar voert. In 2014 werd het bedrijf voor het eerst klimaat neutraal gecertificeerd door CO2Logic. Dit behaalt het door het verminderen van energieverbruik, onder andere door het optimaliseren van zijn verbruik, maar ook door het compenseren van zijn verbruik. Zo zijn al zijn gebouwen en ook zijn netwerk in België volledig CO2-neutraal. Maak je een belletje naar een Orange-gebruiker, dan doe je dit CO2-neutraal. Al zou het beter zijn als alle providers deze strategie aannemen.

Advertentie