Nieuws

Huawei P30 en P30 Pro officieel: smartphones die de regels herschrijven

Huawei laat weer zien dat het de regels op cameragebied voor smartphones kan herschrijven. De Huawei P30 en P30 Pro zijn de eerste smartphones van Huawei met deze belangrijke functies.

Tweemaal per jaar introduceert Huawei zijn high-end smartphones, de P en Mate-series. In Parijs liet Huawei vandaag de nieuwe high-end P-series smartphones zien, de Huawei P30 en P30 Pro. Zoals we gewoon zijn van de P-serie ligt er een duidelijke focus op de camera en het ontwerp van de telefoon. Huawei zou, en ik citeer “het vuur aan de schenen van professionele camera's (leggen, red.)” Huawei verlegt bij deze telefoon, zoals eerder al uitgelekt, weer de prijzen van de smartphones. Voor de P30 betaal je 749 euro, terwijl de P30 Pro min. 999 euro (6/128GB) en max. 1.099 euro (8/256GB) kost.

In de basis is zijn de Huawei P30 en P30 Pro natuurlijk ook gewoon smartphones. Daarom begin ik als eerst even met de ruwe specificaties. Intern bevindt zich er een HiSilicon Kirin 980 SoC, die hebben we eerder al eens gezien in de Mate 20 Pro van Huawei. Verder is er dus de keuze uit 6 of 8GB RAM (enkel voor de P30 Pro, 6GB voor de P30). Aan de voorkant van de Huawei P30 Pro bevindt zich een 6,47-inch scherm, terwijl de P30 een kleiner 6,1-inch scherm bevat. Beide schermen hebben een resolutie van 2.340×1.080p en bevatten een ‘Dewdrop-notch’. Vermoedelijk gaat het een AMOLED-scherm uit de fabriek van Samsung, al geeft Huawei daar geen informatie over in zijn persbericht.

Camera’s en nog meer camera’s

Het gaat bij de Huawei P30 en P30 Pro echter voornamelijk om de camera’s op het toestel. In zijn totaliteit kan je er aan de achterkant van de P30 Pro vier vinden: één 40 MP ‘Huawei SuperSpectrum’ sensor, daarnaast nog de 20 MP groothoeklens en als laatste de 8 MP-telelens. Vergeet ik nog wat? Eigenlijk wel, want de Huawei P30 Pro bevat ook nog een TOF-sensor om betere dieptemetingen uit te kunnen voeren. Handig bij portretmodus, maar het kan ook van pas komen bij AR-toepassingen. Om maar even terug te keren naar SuperSpectrum: met deze sensor worden pixels samengevoegd om meer licht op te vangen. De hoge ISO-waarde (409.600) helpt enorm bij foto’s in het donker.

Natuurlijk is de telefotolens op de Huawei P30 Pro wel het huzarenstukje. Volgens de fabrikant zou je daarmee tot vijf keer optisch kunnen zoomen. Ook heeft de telefoon een maximale hybride zoom van 10x en een digitale zoom van 50x. Al bij al een camerapakket om van te kunnen smullen. Al is nog lang niet alles erover gezegd: Huawei heeft namelijk een groot aantal nieuwe functies voor de camera’s ingebouwd. SuperSpectrum, wat mee detail oplevert in de late avonduren, zorgt ’s avonds nu ook voor gedetailleerdere video’s. Belicht je graag twee kanten van het verhaal? Dan kan Huawei Dual-View goed van pas komen. Zo kan je van ver weg en dichtbij de actie meemaken in de video.

Per direct beschikbaar

Het verhaal is daarmee nog niet afgesloten, want ook de 4.200 mAh-batterij, luidspreker in het scherm en de in-display vingerafdrukscanner maken het een bijzondere telefoon. Huawei maakt alvast bekend dat de toestellen vanaf 26 maart direct te bestellen zijn in België en Nederland. Qua kleuropties krijg je in België in elk geval de keuze uit Breathing Crystal, Aurora en Amber Sunrise. Koop je de Huawei P30 voor 30 april, dan ontvang je daar nog een Sonos ONE-speaker bij, voor de P30 Pro krijg je tevens de Sonos ONE-speaker, maar zit er ook nog een extra draadloze lader bij gebundeld (Huawei CP60, maximaal 15W). Zeer binnenkort verschijnt er ook een review van de Huawei P30 Pro op TechPulse, kijk dus alvast uit naar een uitgebreide analyse van de camera’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business