Nieuws

Belgische regeringen bereiken wederom geen akkoord over 5G-veiling

Na de zoveelste overlegpoging zijn de Belgische regeringen nog steeds niet tot een akkoord gekomen wat betreft de veiling van 5G-licenties.

Dat het niet van leien dakje gaat met het overleg over 5G in België is intussen algemeen geweten. De verschillende Belgische regeringen raken het maar niet eens over de kwestie. Vanmorgen vond er opnieuw een overleg plaats, maar ook dat eindigde in mineur: er is nog steeds geen akkoord.

Begin februari vond het vorige overleg plaats, maar dus ook zonder resultaat. Minister van Telecom Philippe De Backer reageert teleurgesteld: “Dit is spijtig. We hebben nog verschillende opties geprobeerd. Hierdoor verliezen we tijd met de uitrol van 5G.”

Aangezien de verkiezingen steeds dichterbij komen, komt deze verantwoordelijk binnenkort bij de nieuwe garde te liggen. Hopelijk slagen zij er wel in om tot een akkoord te komen. Het struikelblok is nog steeds de verdeelsleutel van de opbrengst van de 5G-veiling, die geschat wordt op ongeveer 680 miljoen euro. Hiervoor wordt een verdeling van 80/20 gehanteerd, waarbij 20% van de opbrengst voor de gewesten is en 80% voor de federale overheid. De gewesten willen echter een groter deel en blokkeren hiermee het overleg.

Wat betreft 5G is er dus weinig vooruitgang, maar het Overlegcomité wist wel een overeenkomst te bereiken over het plan om de laatste witte en grijze zones weg te werken. Dit zijn gebieden waarin het niet of nauwelijks mogelijk is om te verbinden met het internet. Daarvoor krijgen de verschillende telecomoperatoren nu een korting van 80% op de rechten voor straalverbindingen. In de komende twee jaar zouden hierdoor deze witte en grijze zones voorzien worden van een internetverbinding.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business