Microsoft - Windows 10 - Windows 10 May 2019

Microsoft verkocht tot 2 april boeken in de Microsoft Store. Zonder vooraankondiging stopt het per direct met de verkoop, daarnaast verliezen klanten per eind juni toegang tot de aangekochte ePubs.

Microsoft heeft aangegeven per direct te stoppen met het verkopen van boeken via de Microsoft Store. Aangekochte boeken waren gemakkelijk te lezen via Microsoft Edge, een van de weinige browsers met ondersteuning voor het ePub-formaat. In 2017 startte het bedrijf met de verkoop van deze ePub-boeken, een dienst die Europa nooit heeft bereikt. Dat zal ook niet meer gebeuren nu de Amerikaanse softwaregigant per 2 april er een einde aan brengt. Een reden voor het einde van de dienst is niet afgegeven, ook heeft het bedrijf zijn gebruikers niet gewaarschuwd over het einde.

Mocht je via een omweg bij Microsoft boeken hebben aangeschaft, dan kan je deze nog tot juli lezen. Daarna zullen alle boeken uit de Edge-browser verdwijnen, en zijn ze dus niet meer te lezen. Gelukkig pakt de softwaregigant dit wel goed aan, en zal het een restitutie uitvoeren voor gebruikers die een of meer boeken hebben aangeschaft. Huurboeken zullen ten laatste op 30 juni te lezen zijn, al schat ik zo in dat de meeste huurders niet voor zo’n lange periode hun boeken hebben gehuurd. Klanten die aantekeningen hebben gemaakt in boeken krijgen nog 25 dollar toegevoegd aan de restitutie.

Stroomlijnen aanbod Microsoft Store

The Verge vroeg Microsoft om een reactie op het onderwerp, en kreeg te horen dat de wijziging is ingezet om ‘het aanbod in de Store te stroomlijnen’. Daarmee doet het weg met zijn eigen diensten en zet het juist in op applicaties voor de appwinkel. Ook is het mogelijk dat Microsoft zijn afstand moet nemen van de ePubs vanwege de wijziging naar een Chromium-basis. Momenteel is er in Edge ondersteuning voor ePubs, maar dezelfde ondersteuning is er niet in Chromium. Daar komt bij dat Microsoft puur op Edge vertrouwde voor het tonen van de aangekochte boeken. Wat het ook mag zijn, dit telt weer een puntje op voor papieren boeken. Als er nu een (groene) tegenhanger van papier komt…