Nieuws

Intel maakt laptops sneller met 9e generatie Intel Core H-laptopprocessoren

Met Computex in het vooruitzicht heeft Intel zijn 9e generatie Intel Core H-processoren voor laptops laten zien. TDP loopt tot maximaal 45W, tezamen met maximaal 8 fysieke rekenkernen.

We zijn nog altijd niet toegekomen bij Intels 10nm procedé. Toch brengt de chipfabrikant tijdens het voorjaar nieuwe laptopprocessoren uit. Om precies te zijn, gaat het om de 9e generatie Intel Core i5, i7 en i9 processoren uit het H-label. Daarmee zullen de nieuwste processoren de bovenkant van de markt bedienen: met in het midden de U-processoren en als laatste toevoeging de Core Y-varianten. Van de twee laatstgenoemde series zijn er verrassend genoeg nog geen opvolgers, terwijl de Core H-serie wel een upgrade krijgt. In zijn totaliteit zijn er zes nieuwe Intel Core H-processoren beschikbaar.

Nieuwe octacore-processoren

Net zoals bij de desktopchips van Intel gaat het om processoren met vier, zes of acht cores. Wel is het de eerste keer dat Intel acht processorkernen toepast in laptops, tezamen met zestien threads. Enkel de nieuwe Core i9-9880H en i9-9880HK krijgen deze configuratie. Het verschil tussen de twee processoren is vrij klein, met een basiskloksnelheid van respectievelijk 2,3 en 2,4 GHz. Ook kan de HK-versie met een enkele kern boosten naar 5,0 GHz en is de turbosnelheid maximaal 4,1 GHz voor het H-model, en 4,2 GHz voor het HK-model. Overigens valt de HK-serie ook nog verder te overklokken.

Voor de Core i9-modellen zal je een behoorlijke portemonnee mogen hebben. Gelukkig zijn er ook nog Core i5 en i7-modellen. Intel rust de twee Core i7-processoren uit met 6 cores en 12 threads. Het gaat specifiek om de i7-9850H en i7-9750H. Vergelijkbaar met de Core i9-modellen zit er vrij weinig verschil tussen deze modellen. Dat geldt ook voor de Intel Core i5-9300H en i5-9400H die vandaag debuteren. Voor de Core i9-modellen is er 16 MB-cache aanwezig, terwijl de Core i7 en i5-modellen het in deze generatie moeten stellen met ‘slechts’ 12 en 8 MB-L3 cache respectievelijk.

Overgang naar WiFi 6-standaard

Intel richt zijn Core H-processoren duidelijk op gaming en content creation. Het bedrijf geeft aan dat vanaf 23 april verschillende fabrikanten, waaronder Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo en MSI, nieuwe laptops zullen lanceren. Samen met de 9e generatie processoren wordt er ook een boost verwacht van laptops met ondersteuning van de WiFi 6 (802.11AX)-standaard. Gezien Nvidia vandaag de GTX 1650 liet zien, een mogelijke opvolger van de GTX 1050, zal deze GPU mogelijk in veel van de nieuwe laptops te zien zijn. Met Computex in het vooruitzicht kan het zijn dat fabrikanten tot juni wachten met het lanceren van nieuwe producten. Wat het ook mag zijn: laptops worden steeds sneller.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business