NS-conducteurs gebruiken voortaan smartwatch

De zoektocht naar treinen die op tijd rijden is er een waar menig spoorwegbedrijf zijn hoofd over breekt. De NS claimt alvast een extra hulpmiddel te hebben: de smartwatch.

De Nederlandse Spoorwegen hielden enkele proeven waarbij 12 conducteurs aan de slag gingen met een smartwatch. Hiervoor ontwikkelde de NS een eigen app die conducteurs tot op de seconde nauwkeurig vertelt wanneer er gefloten moet worden. Daarna werd de test uitgebreid naar 100 conducteurs. De NS verklaart de tests nu succesvol en gaat 1900 conducteurs voorzien van een smartwatch.

Kort voor vertrek geeft de smartwatch een trilsignaal, zo weet de conducteur dat hij of zij de vertrekprocedure kan inzetten. Een aftelklok op het scherm toont vervolgens wanneer de trein precies moet vertrekken. Hierdoor kunnen de conducteurs zich focussen op de reizigers in plaats van steeds de stationsklok in de gaten te houden. Bovendien hebben alle NS-medewerkers zo exact dezelfde tijd, wat bijdraagt aan de punctualiteit van de treinen.

Volgens de NS heeft een overgroot merendeel van de conducteurs aangegeven graag met de smartwatch te werken. Daarom volgt er later dit jaar nog een groep conducteurs die steeds met smartwatch op pad zullen gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business