opener - Android 9.0 Pie - Android Q

Android Q Beta 3 is op dinsdagavond tijdens de openingstoespraak van Google I/O gelanceerd. De derde beta brengt een hoop nieuwe functies, waaronder Focus Mode en vernieuwde gesture-navigatie.

Advertentie

Android Q ligt op schema om in het derde kwartaal officieel beschikbaar gesteld te worden. Tot die tijd moeten we het doen met bètaversies van de nieuwste iteratie van Android. Voorgaande weken en maanden stonden al in het teken van de eerste twee bètaversies, de derde bèta van Android Q werd op dinsdagavond tijdens Google I/O aangekondigd. Daarmee is Google op de helft van zijn zes testversies toegekomen: de laatste bèta zal vermoedelijk pas in juli of augustus uitrollen. Toch hoef je daar niet per se op te wachten: Google werkt vanaf de derde testversie namelijk samen met andere smartphonefabrikanten om deze breder uit te kunnen rollen.

Android Q - 6

Wat was er nieuw in bèta 1 en 2?

In de eerste bètaversie van Android Q werd meteen duidelijk waar de ontwikkelaars zich op richten: de beveiliging en privacy van de eindgebruiker. In het verleden was het voor apps vrij gemakkelijk om toegang te krijgen tot specifieke gegevens. Met nieuwe privacy-instellingen kan een gebruiker de controle overnemen. Verder kwam er een verbeterd menu om bijvoorbeeld tekst en contacten te delen, een probleem dat al langer speelde binnen Android. Android Q staat niet in het teken van grootschalige veranderingen aan het uiterlijk, maar er is wel een volledig donker thema onderweg, zo bleek tijdens de openingstoespraak op Google I/O.

In Android Q ligt er een duidelijke focus op beveiliging en privacy.

De tweede bèta bracht al een aantal grotere aanpassingen voor Android Q. Zo hebben we voor het eerst de ‘Bubbles’ voorbij zien komen. Als je een gebruiker bent van Facebook Messenger, dan heb je vergelijkbare zwevende bubbels op je scherm al gezien. Het verschil is dat dit bij Android Q zal werken voor een groot aantal chatapplicaties. Om de focus op beveiliging door de trekken naar de tweede bèta bracht Google ‘Scoped Storage’, daarmee hoopt het van externe opslag een veiligere opslaglocatie te maken. Als laatste bracht Android Q Beta 2 ondersteuning voor vouwbare telefoons: in Android Studio is voortaan een emulator aanwezig om je apps op vouwbare telefoons te testen.

Android Q Beta 3

Met Android Q Beta 3 voegt de softwaregigant een hoop functies toe voor de eindgebruiker. Een van de opvallende functies is ‘Live Caption’, daarmee kan je te allen tijde ondertitelingen van een video (of muziek in het algemeen) op je telefoon te zien krijgen. Over een internetverbinding hoef je je alvast geen zorgen te maken: het ‘creëren’ van de ondertiteling vindt op je telefoon plaats, niet in de cloud. Verder is er in de derde testversie meer focus op digitaal welzijn, of ‘Digital Wellbeing’, de naam van de functie in het besturingssysteem. In de derde proefversie zet Google onder andere in op ‘Focus Mode’. Focus Mode is in het leven geroepen om je te laten focussen. Dit behaalt het door apps in het grijs te tonen, maar ook door de notificaties van de apps weg te nemen – waardoor je in theorie je telefoon minder zal aanraken.

Met de ‘Parental Control’-functie kan een ouder de telefoon van zijn dochter of zoon zo instellen dat apps niet te lang gebruikt mogen worden.

Voor de jongere doelgroep is er de ‘Parental Control’-functie. Met deze optie in het Digital Wellbeing-menu kunnen ouders voorkomen dat kinderen urenlang op hun telefoon zitten. Per app kan er een tijdslimiet worden ingesteld. Via een Bonus Time-functie kan daar nog een paar minuten aan toegevoegd worden. Zijn deze minuten voorbij, dan is de pret daadwerkelijk over voor die dag. De laatste verandering in de derde bèta is terug te vinden bij de gesture-navigatie. Android P was de eerste versie van Android met een ingebouwde besturing met gebaren. In de nieuwe variant is het mogelijk om naar links te vegen om een stap terug te gaan: het voelt wel een beetje aan als een iOS-kopie …

Bredere beschikbaarheid

Voor de eerste bètaversies was een Google Pixel-telefoon een vereiste om de nieuwste versie van het besturingssysteem uit te proberen. Vanaf de derde bèta wordt het aantal ondersteunde telefoons uitgebreid. Fabrikanten zoals Xiaomi, OnePlus, OPPO, maar ook Huawei, Nokia, Essential, Asus, Sony en LG doen mee aan deze bètatesten. Het gaat om 21 apparaten van dertien fabrikanten die de komende maanden mee zullen doen. Op de speciale pagina van Google kan je precies zien om welke apparaten het gaat, en hoe je de bèta voor je telefoon kan downloaden. Let wel, het gaat om een bètaversie: het kan zijn dat er bugs in zitten waardoor je telefoon minder goed te gebruiken is. Terugrollen naar de stabiele versie van Android zal betekenen dat je al je bestanden verliest.

Er doen dertien fabrikanten mee met de bètatesten van Android Q.