Cybersecurity voor bedrijven: een noodzakelijk kwaad

Fun fact: cybercriminaliteit brengt meer op dan drugshandel. Volgens VPNgids zal de voorspelde omzet van cybercriminaliteit oplopen tot 6 miljard dollar. Reden genoeg om je bedrijf goed te beveiligen tegen cyberaanvallen.

Dat cybercriminaliteit een grote bedreiging vormt voor je bedrijf, spreekt voor zich. Zo kan je te maken krijgen met een datahack of met phishing. De gevolgen zijn niet te overzien. Van imagoschade tot financiële schade en tijdsverlies: cybercriminaliteit is duidelijk geen lachertje.  

Spijtig genoeg is cybercriminaliteit al zodanig geëvolueerd dat er al verschillende vormen van bestaan. Hieronder een opsomming:  

  • Ransomware, waarbij al je opgeslagen bestanden gecodeerd worden door het virus, waardoor je gegevens als het ware gegijzeld zijn. In de plaats voor ontgrendeling, vragen de hackers dan een som ‘losgeld’ 
  • Phishing, wat neerkomt op het gebruik van e-mails en speciale links om computers te hacken. Phishing gebeurt voornamelijk via e-mail en vraagt meestal om gevoelige bedrijfsinformatie of financiële informatie.  
  • Business Email Compromise, een vorm van online oplichterij die inspeelt op menselijk gedrag en zwakheden 

 

Hoe wapen je je tegen zo’n aanvallen? VPN-Gids biedt een goed overzicht. 

Bewustwording 

In de eerste plaats dient iedereen in het bedrijf zich bewust te worden van internetcriminaliteit en de gevaren ervan. Als bedrijfsleider deel je dus maar beter informatie erover, en bespreek je best een aantal voorbeelden van phishing e-mails. Je kan je medewerkers ook voorzien van een checklist met punten waaraan je phishing kan herkennen. Een cybesecurity-seminarie is ook geen overbodige luxe.  

IP-adrescheck  

Een IP-adres check kan ervoor zorgen dat alleen vanuit gemachtigde apparaten en internetverbindingen kan worden ingelogd bij gevoelige systemen. Je past het dus maar beter toe op je bedrijf als je wilt dat je gevoelige gegevens beschermd blijven. 

Geavanceerde authenticatie 

Een tweestapsauthenticatie zorgt ervoor dat je gegevens goed beschermd worden. Zelfs als het wachtwoord in handen van een crimineel komt, heeft de hacker nog steeds een tweede code nodig om in te loggen.  

Back-ups 

Back-ups zijn de gouden standaard voor de beveiliging van je documenten en bestanden. Zorg er wel voor dat je een extern back-upsysteem gebruikt. Wanneer je back-upsysteem ook verbonden is met je netwerk, kan de back-up ook geïnfecteerd raken met ransomware 

Encryptie 

Hoewel versleuteling vaak de favoriete manier is van een cybercrimineel om je te grazen te nemen, kan jij die encryptie ook gebruiken om je bedrijf te beschermen. Een VPN kan je dataverkeer ook versleutelen. Dit geeft meer zekerheid dan enkel het gebruik van https. Zo ben je online beveiligd tegen malware en diefstal. 

Smartphone-beveiliging 

Tegenwoordig worden ook smartphones steeds vaker het slachtoffer van een hack, aangezien een smartphone zowat de meest kwetsbare schakel is in de cybersecurity van een bedrijf. Gelukkig kun je ook je mobiel beveiligen. Opnieuw is een VPN een goede keuze hier. Daarnaast is het belangrijk het besturingssysteem regelmatig te updaten en een sterk wachtwoord te gebruiken.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business