Android Q installeert beveiligingspatches zonder te herstarten

Google I/O brengt altijd voldoende nieuwigheden voor Android. Met Android Q zien we nu een nieuwe manier van Google om beveiligingspatches uit te rollen zonder tussenkomst van de fabrikant.

Een derde betaversie van Android Q verscheen tijdens de openingstoespraak van Google I/O. Tijdens deze toespraak liet Google in een vogelvlucht de belangrijkste nieuwe functies zien. Zoals altijd zijn er meer nieuwe functies die de softwaregigant in zijn presentatie kan verwerken. Misschien wel een van de belangrijkste toevoegingen werd niet besproken in de samenvatting: Google kan telefoons die met Android Q verkocht worden, over-the-air (OTA) beveiligingspatches aanleveren en deze per direct installeren – zonder tussenkomst van de fabrikant, maar ook zonder het toestel te herstarten.

Het bedrijf heeft zo zijn redenen om de update direct te willen installeren. Zo heeft Android al jaren last van versplintering: een groot deel van de Android-toestellen draait nog altijd op versie 5.0 of lager. Om wat context te geven, Android 5.0 Lollipop verscheen voor het eerst in 2014. Voor groei van het besturingssysteem zijn snelle updates van belang, evenals dat het de beveiliging vooruit kan helpen. Vandaar dat Google in Android 8.0 ‘Project Treble’ aanbracht, een manier om updates veel sneller te laten verlopen. Ditmaal bekijkt Google het van een andere kant: toestellen met Android Q kunnen door Google voorzien worden van updates, zo mist de tussenkomst van een fabrikant.

Noemenswaardige oplossing

Normaliter moet elke fabrikant zelfstandig de beveiligingspatches bewerken en testen voor zijn toestellen. In de praktijk levert dit een hoop vertraging op, waardoor de patches soms tot wel een paar maanden na de release op een toestel verschijnen. Voornamelijk bij kritieke lekken, zoals met Stagefright in 2015, is deze vertraging ongewenst. Volgens Google zullen de patches voor veertien modules beschikbaar komen, waaronder de ‘media codecs’. Naast snellere updates zal het voor de gebruiker ook oponthoud schelen: met deze vorm van patches is een herstart immers niet vereist.

Toch zal het wat minder geruisloos verlopen dan de functiebeschrijving doet denken. Ten eerste is het voor fabrikanten mogelijk om zich uit te schrijven voor deze optie, waarmee ze Google direct buitenspel zetten. Ten tweede moet je toestel met Android Q uit de doos komen. Oudere versies van Android zullen deze functie nooit zien, waardoor het een mooie toevoeging is voor de toekomst, maar veel van de Android-gebruikers zullen er voorlopig geen voordeel uit kunnen halen. Vermoedelijk verschijnen de eerste toestellen met Android Q tegen IFA 2019, zo rond het begin van september.

AndroidAndroid QBeta 3googleGoogle I/O 2019mobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen