General Mobile GM6 krijgt geen updates ondanks beloftes Android One

General Mobile bracht begin 2017 de GM6 uit, een toestel in het Android One-programma. Helaas ontvangt het toestel geen updates meer, zo blijkt uit een rapportage van de consumentenbond.

General Mobile is in de Benelux een van de kleinere smartphonemerken. Het van origine Turkse bedrijf brengt al jaren zijn smartphones op de markt. Sinds de komst van Android One besloot het daar vol op in te zetten – het bedrijf verkoopt inmiddels enkel nog Android One en Go-toestellen. Helaas lijkt het bedrijf moeite te hebben bij het softwarematig ondersteunen van de GM6. Bij de onthulling was er de belofte van software-updates tot aan 2020. Volgens de Nederlandse consumentenorganisatie: de ‘Consumentenbond’, krijgt het toestel sinds oktober 2018 echter geen beveiligingspatches meer. Volgens GM zou het probleem veroorzaakt zijn door een externe partij.

Android One is Google’s programma waar stock-Android samenkomt met lange updatetermijnen.

In een gesprek met de Consumentenbond laat een woordvoerder weten dat het zou gaan om een probleem bij een externe partij. De partij die het onderdeel leverde én er software voor ontwikkelde, zou failliet zijn gegaan. Volgens de fabrikant is de software vereist om verdere beveiligingspatches uit te rollen en is het om die reden gestopt met zijn software-updates. Het bedrijf zou zijn klanten een compensatie van vijftig euro aan willen bieden voor een volgend General Mobile-toestel. Toch is dat volgens de consumentenorganisatie een te magere compensatie. Klanten die niet langer met het bedrijf te maken willen hebben en overstappen naar een ander merk hebben er natuurlijk niks aan.

Android One-programma

General Mobile bracht de GM6 in juli 2017 in Europa op de markt, een paar maanden na de release in Azië. Met het Android One-programma had het toestel recht op beveiligingspatches tot 2020. Ook hebben toestellen in het programma recht op twee grote Android-upgrades. Bij de levering in 2017 kwam het toestel nog met Android 7.0 Nougat. Sindsdien ontving het de upgrade naar Android 8.0 Oreo, maar een upgrade naar Android 9.0 Pie zit er niet meer in. Welk onderdeel deze problemen precies veroorzaakt, is niet bekend – hoe dan ook is het geen al te goede gebeurtenis voor de naam van General Mobile. Tegelijkertijd kijken veel consumenten niet om naar Android-updates…

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business