Intels 10nm-chips worden vanaf juni “massaal” geproduceerd

Intel heeft een aantal zware jaren achter de rug, met flinke vertragingen van zijn 10nm procedé. Inmiddels staan we vlak voor de introductie: de eerste 10nm-chips worden eind juni verscheept.

Intel werkt sinds 2014 aan zijn 10nm procedé. Tot op heden moest het bedrijf zijn klanten keer op keer teleurstellen door het vertraagde procedé. Met het vertraagde procedé ontstonden daarnaast allerhande problemen: zo werd Intel verplicht om zijn 14nm procedé blijvend te optimaliseren. Helaas bleek het zo goed als onmogelijk om nog extra rekenkracht uit het procedé te halen. Na jaren van vertraging heeft Intel dan nu eindelijk goed nieuws: het 10nm procedé komt er echt aan. Het bedrijf heeft een indicatie afgegeven voor de leveringen, zo zouden de eerste 10nm-chips vanaf juni beschikbaar zijn.

Mobiele Ice Lake-chips

Eerste processoren die tegen juni afgeleverd worden zijn mobiele processoren in de Ice Lake-generatie. De chipfabrikant geeft helaas geen informatie over de beschikbaarheid van laptops met de 10nm-chips, anders dan dat ze ‘voor het einde van het jaar beschikbaar zullen zijn’. Verder laat het maar al te graag weten dat de chips een stuk krachtiger zijn geworden. Het zou gaan om een prestatieverbetering x2 voor de grafische rekenkracht in vergelijking met de 8e-generatie Core-processoren. Daarnaast zijn de laptops tweemaal zo snel in ‘video transcoding’ en tot driemaal zo snel met AI-gerelateerde taken. Over de algemene rekenkracht laat Intel nog geen woord vallen.

Intel laat de desktopprocessoren op het 10nm procedé voorlopig nog links liggen. Het bedrijf zet voor 2019 en 2020 volledig in op gpu’s voor meerdere doeleinden en serverprocessoren. Verder zou het bedrijf zich met het 10nm procedé sterk richten op Artificiële Intelligentie, met projecten als Nervana. Juist voor die taken kan de extra rekenkracht van het 10nm procedé goed van pas komen. Tegelijkertijd is het voor Intel weer zinvol om nieuwe producten te introduceren – er is immers een behoorlijke sprong gemaakt in termen van de beschikbare rekenkracht. Afgelopen jaren moest het steeds meer marktaandeel afgeven aan AMD en ARM-gebaseerde concurrenten. Testen moeten gaan uitwijzen of Intels nieuwe procedé deze concurrentie bij weet te benen.

Intel: ‘7nm verschijnt in 2021’

Een volgende stap in de chipmarkt ligt bij de ontwikkeling van het 7nm procedé. Samen met de aankondiging van het 10nm procedé liet het bedrijf alvast weten dat 7nm volop in ontwikkeling is, en zo tegen 2021 moet verschijnen. Met de komst van het 7nm, zal Intel tevens zijn XE-gebaseerde gpu lanceren. Met de introductie van het kleinere procedé moeten we een snelheidsverbetering van 20 procent per watt zien, aldus Intel; toch is de lancering voor 2021 nog relatief dichtbij, het valt te hopen dat er geen vertraging zal zijn. De algehele verbeteringen worden onder andere geholpen door de introductie van EUV (Extreme Ultraviolet), voor het produceren van steeds kleinere procedés.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business