Microsoft Paint - 1 - Windows 10

Microsoft Paint leek een paar maanden geleden nog ten dode opgeschreven. In de May 2019-update wordt dit echter teruggedraaid en krijgt de applicatie weer nieuwe functionaliteiten.

Paint leek tot een paar weken terug nog ten dode opgeschreven te zijn. Microsoft kwam echter terug op zijn beslissing om Microsoft Paint niet langer te ondersteunen en te verwijderen uit Windows 10. In de aanstaande Windows 10-update, May 2019 om precies te zijn, zal de Windows-applicatie zelfs van twee nieuwe functies worden voorzien. Het gaat om functies die de applicatie toegankelijker moet maken voor mensen met een handicap. De functie brengt voor velen misschien wel herinneringen op van de tijd waarin Windows 3.1 nog bestond, de ‘Paintbrush-app’ had toen namelijk al vergelijkbare functies.

Microsoft Paint - toegankelijkheid - May 2019

Zodra later deze maand de May 2019-update voor Windows 10 uitrolt, zal het namelijk mogelijk zijn om Paint te gebruiken met een toetsenbord. Momenteel kan je Paint enkel gebruiken met een muis of tekentablet, daar wordt toetsenbordbediening nu aan toegevoegd. Met de pijltjestoetsen zal de cursor zich binnen Paint voortbewegen. Wil een gebruiker vervolgens een selectiekader maken, dan kan diegene de spatiebalk indrukken en vervolgens met de pijltjestoetsen het kader vergroten. Door op escape (Esc) te drukken stopt Paint de actie – via Microsoft’s blog is de algehele werking terug te lezen.

Windows Narrator

Een tweede toegankelijkheidsoptie is te vinden bij de verbeterde ondersteuning voor schermlezers, zoals Microsoft’s eigen Windows Narrator. Zulke schermlezers zijn cruciaal voor mensen met visuele handicaps; door tekst op het scherm voor te lezen kunnen deze mensen alsnog met computers aan de slag gaan. Deze toevoegingen komen als een verrassing gezien Microsoft al had besloten geen aandacht meer te besteden aan de verouderde applicatie. Paint 3D moest als opvolger dienen, maar bleek nooit een groot succes te zijn. Paint wordt geprezen voor zijn simpliciteit, terwijl Paint 3D juist een hoop (onnodige) functies toevoegt. Of er in de toekomst meer functies volgen is nog onbekend.