Nieuws

Google trekt Android-licentie van Huawei in: wat zijn de gevolgen?

Niet alleen Google breekt alle banden met het Chinese Huawei, maar ook andere Amerikaanse technologiebedrijven zetten een punt achter de samenwerking.

In een ultieme poging om Chinese technologiebedrijven (voornamelijk Huawei) de grond in te boren, heeft President Trump Amerikaanse bedrijven verboden om nog handel met hen te voeren. Trump heeft Huawei (en andere Chinese bedrijven) op de zogenaamde Entity List geplaatst, een lijst met bedrijven waarmee geen handel gevoerd mag worden vanuit de VS. Bij Huawei klinken nu de alarmbellen, aangezien Google de Android-licentie van het bedrijf heeft ingetrokken. Ook chipfabrikanten zoals Intel en Qualcomm zullen voorlopig geen processoren meer leveren. De mogelijke gevolgen zijn ongezien.

Geen officiële Android-ondersteuning meer bij Huawei

Voor Huawei, wat intussen de tweede grootste verkoper van smartphones ter wereld is geworden, is vooral Google een belangrijke Amerikaanse handelspartner. De chipfabrikanten spelen voor het Chinese bedrijf een minder grote rol, aangezien het deels zelf de chips voor zijn smartphones produceert. De Android-ondersteuning van Google is daarentegen een cruciaal onderdeel voor de verkoop van smartphones buiten China.

Google heeft zondagavond beslist om (voorlopig) een punt te zetten achter de banden met Huawei. De Android-licentie van het bedrijf is bij deze ook ingetrokken. Hiermee verliest het onder andere toegang tot de Play Store, de Play Services en de officiële versie van Android. Huawei moet momenteel toevlucht zoeken bij de open source versie, maar de ondersteuning van de Google-diensten krijgt het niet zo makkelijk terug.

Huidige smartphones behouden ondersteuning

Als je in het bezit bent van een Huawei-smartphone, dan blijven Android en de Google-diensten gewoon naar behoren werken. In een tweet is te lezen dat diensten zoals Google Play en de beveiliging van Google Play Protect zullen blijven werken op je huidige toestel. Toekomstige smartphones moeten het helaas zonder die ondersteuning doen. Voor de Chinese markt is dit niet heel erg, aangezien daar sowieso gaan apps van Google gebruikt mogen worden, maar voor de rest van de wereld kan dit een reden zijn om geen smartphone van het merk meer aan te schaffen.

De huidige software blijft dus nog werken, maar software-updates, zoals beveiligingsupdates of een nieuwe Android-versie, zullen de smartphones niet meer ontvangen. Updates voor de Play Services en apps ontvangen de huidige smartphones nog wel, aangezien er daarvoor geen interactie met Google nodig is. Als je een Huawei-smartphone hebt, is die hierdoor niet meteen afgeschreven. Door het gebrek aan updates blijf je echter voor altijd zitten met de huidige versie van je besturingssysteem en kunnen er geen beveiligingsupdates meer aangebracht worden.


UPDATE:

Huawei heeft intussen een officiële reactie uitgestuurd:

“Huawei heeft belangrijke bijdrages geleverd aan de ontwikkeling en groei van Android over heel de wereld. Als een van de globale hoofdpartners van Android hebben we nauw samengewerkt met hun open-sourceplatform om een ecosysteem te ontwikkelen waarbij zowel de gebruikers als de industrie baat hebben gehad. Huawei zal verder beveiligingsupdates blijven voorzien en diensten na de verkoop voor alle bestaande Huawei- en Honor-smartphones/tablets die reeds verkocht zijn of nog in stock zijn. We zullen voortdurend een veilig en duurzaam software-ecosysteem bouwen om de best mogelijke ervaring voor gebruikers over heel de wereld te bieden.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business