Apple - 1

In Groot-Brittannië heeft de Competition en Market Authority samen met Apple besloten om extra informatie bij iOS-updates te voegen, over de gevolgen van updates voor de prestaties en batterij.

Apple heeft een schimmige geschiedenis als het aankomt op het vertragen van toestellen zodra een batterij ouder wordt. Pas na een rechtszaak met betrekking tot het vertragen van zijn toestellen was de fabrikant van plan om gebruikers de optie te geven voor een snellere telefoon met een korte batterijduur, in plaats van andersom. Daarnaast besloot het gebruikers één jaar de optie te geven om de batterij van hun toestellen tegen een gereduceerd tarief te laten vervangen. Ditmaal doet er een andere issue op. Apple moet namelijk gaan vermelden wat de invloed is van een update. Kan deze het toestel vertragen of invloed hebben op de batterijduur, dan staat het er voortaan bij vermeld.

Deze wijzing voert Apple door nadat het door de Britste Competition and Market Authority op zijn vingers is getikt. Als je tot op heden een update zou ontvangen, was het onduidelijk of deze enige invloed op de prestaties van je toestel zou hebben. Nu Apple verplicht is om duidelijk te vermelden wat die invloed zal zijn, zal er geen onduidelijkheid meer zijn of het gaat om een verandering aan de software óf dat het van doen heeft met hardware-problemen, zo laat de organisatie weten. Verder zal Apple voorzien in gegevens over de gezondheid van de batterij, “tezamen met instructies om de levensduur van de batterij te verlengen … zoals het aanpassen van instellingen”, aldus de CMA.

Slomere iPhones voor iOS 11.3

CMA besloot in overleg te gaan met Apple nadat het schandaal van Apple naar buiten kwam. Het maakte zich zorgen over gebruikers die hun telefoon lieten repareren of vervangen voor defecten aan de hardware, terwijl het mogelijk te maken had met een software-update of een versleten batterij. Sinds de discussie over de batterij is opgelaaid, kan je vanaf iOS 11.3 instellen of je kiest voor een snellere telefoon of een langere batterijduur. In Italië kreeg het zelfs een boete opgelegd voor de problematiek. In het Verenigd Koninkrijk blijft het bij een vermelding in alle updates.