Intel 10nm procedé 14nm - Ice Lake

Intel heeft tijdens Computex 2019 al een saillant detail laten vallen over zijn 10nm Ice Lake-processoren: voor het eerst zullen deze immers gemaakt zijn om games in Full-HD aan te kunnen.


Intel is bijna klaar om zijn 10nm-processoren in groten getale te produceren. De chipfabrikant heeft de verwachting gezet dat de eerste laptops met de processoren ‘tegen het einde van 2019 van de band zullen rollen’, daardoor zou je rond kerst al een laptop met de nieuwe processoren aan kunnen schaffen. In december liet Intel al weten dat het veel werk heeft verzet om de interne grafische chip te versnellen, deze zou voortaan een grafische rekenkracht meekrijgen van 1 teraflop. Computex is weer aan de gang, dus geeft Intel alvast meer informatie over de aanstaande Ice Lake-processoren. Het bedrijf gaat voornamelijk in op de gaming-prestaties, die AMD het nakijken zou moeten geven.

Intel: Live-demo CS:GO

Volgens Intel zou het mogelijk moeten zijn om met de 11e-generatie geïntegreerde grafische chips games te draaien op Full-HD zonder daar een toegewijde grafische kaart voor te gebruiken. Het zou gaan om een verbetering van 72 procent bij CS:GO en bijvoorbeeld 42 procent voor Overwatch. Er worden geen precieze FPS-cijfers verwerkt in de tabel die Intel heeft vrijgegeven. Intel heeft ook een live-demo uitgevoerd van CS:GO, waarin de 10nm Ice Lake-chip 70FPS wist te behalen. Momenteel weet een 8e-generatie Core-processor slechts 40FPS te behalen. In de tablet staat CS:GO verwerkt in de Low-categorie, deze demo is hoogstwaarschijnlijk dan ook uitgevoerd met de laagste instellingen.

Intel 9e-generatie - grafische prestaties - 1


Intel heeft ook een vergelijking met de AMD Ryzen 3700U uitgevoerd, een tweede generatie Ryzen-mobile processor. AMD wist met zijn Vega 10-chip Intel het nakijken te geven als het gaat om de grafische rekenkracht, daar brengt Intel nu een einde aan. In vrijwel elke instantie weet Intel het gevecht met AMD te winnen, in Overwatch en 3D Mark Sky Diver zelfs met 16 en 15 procent respectievelijk. In sommige gevallen, zoals met Dirt Rally 2, wist AMD nog te winnen, al gaat het om een prestatieverschil van twee procent. Het is goed om te zien dat Intel de draad weet op te pakken als het aankomt op grafische rekenkracht, zulke intergenerationele verbeteringen zie je niet zo vaak.

Intel 9e-generatie - grafische prestaties - 2

Prestaties Intel Ice Lake-processoren

Op 28 mei zal Intel meer duidelijkheid verschaffen over de prestaties van de nieuwe chips. Toch mag je alle benchmarkresultaten van Intel alvast met een korreltje zout nemen. Het bedrijf zal immers alle zeilen bijzetten om zijn eigen processoren er het beste uit te laten komen. Nu AMD zijn nieuwe 7nm-chips geïntroduceerd heeft, is de oorlog tussen de twee fabrikanten officieel van start gegaan. Pas tegen volgend jaar zullen de nieuwe Ryzen Mobile-chips geïntroduceerd worden, het zal dan ook spannend worden hoe lang Intel een eventuele overwinning vast kan houden. Ook is het onbekend of Intel op de lange termijn de 10nm-productie op peil kan houden om aan de hoge vraag te voldoen.