Nieuws

Ontwikkelaars GandCrab-ransomware zouden hun plannen voorgoed beëindigen

De organisatie achter de beruchte ransomware genaamd GandCrab heeft meegedeeld dat er binnenkort een einde komt aan hun winstgevend project.

Een groot deel van de ransomware die vandaag de dag in de omgang is, komt van dezelfde bron en behoort tot dezelfde soort, namelijk GandCrab. Kort gezegd, is GandCrab een vorm van ransomware die op het dark web te koop wordt aangeboden door een bende cybercriminelen. Die ransomware kan gekocht worden door eender wie en verspreid worden over het wereldwijde web in de hoop om bakken geld binnen te halen. ZDNet vernam van een interne bron in de malwarewereld dat de organisatie achter GandCrab nu van plan is om “met pensioen te gaan”.

Miljoenen euro’s

De reden voor het pensioen van de GandCrab-bende is niet heel ingewikkeld. De ontwikkelaars hebben namelijk voldoende geld verdiend om de komende jaren volop van het leven te genieten. Een exact totaalbedrag is er niet, maar in onderstaand forumbericht is te lezen dat de ontwikkelaars per week ongeveer 2,5 miljoen dollar verdienden en dat ze per jaar gemiddeld 150 miljoen dollar aan inkomsten hadden. Hoe waarheidsgetrouw die cijfers zijn, valt natuurlijk te betwisten, maar de eindnoot blijft dat het een enorm winstgevend project was.

Bron afbeelding: ZDNET

Het forumbericht eindigt echter met een heel onheilspellend bericht. Er is te lezen dat alle ontgrendelsleutels ook zullen verdwijnen over een paar weken en dat slachtoffers daarna geen mogelijkheid meer hebben op hun besmette bestanden te redden. Dit kan echter een stunt zijn om op de valreep hun inkomsten te doen stijgen door slachtoffers schrik aan te jagen. Cybersecuritybedrijf Bitdefender heeft bovendien zelf gewerkt aan sleutels om de geblokkeerde bestanden te deblokkeren en is momenteel bezig om hetzelfde te doen voor de nieuwste generatie van de malware. Het is dus niet nodig om nog snel contact op te nemen met de cybercriminelen om je bestanden te ontgrendelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business