Nest Google China

Google heeft besloten om zijn Nest-productie voor de Verenigde Staten uit China te verplaatsen. Het volgt daarbij een maatregel die Apple al eerder trof, evenals het Amerikaanse GoPro.

Advertentie

Het was al bekend dat Trumps’ maatregelen tegen China grote gevolgen zouden hebben. Gezien het Oosterse land niet in overeenstemming kwam met de eisen van de Verenigde Staten, besloot het de handelstarieven voor producten die naar China worden uitgevoerd flink te verhogen. China is er niet bij stilgevallen en heeft tevens handelstarieven tot 25 procent ingesteld. Later deze maand zullen de tarieven in werking treden. Verschillende bedrijven, waaronder Apple en Google, proberen nu het effect van de handelstarieven af te wenden. Om dit mogelijk te maken moeten ze producten buiten China produceren; een flinke opgave. Volgens Bloomberg is Google daar nu officieel mee bezig.

In de rapportage van Bloomberg wordt specifiek gesproken over productie voor de VS. De kans is dan ook vrij groot dat alle productie voor de Europese en andere Amerikaanse en Canadese-markten alsnog in China plaatsvindt. Voor de productie van Nest-apparatuur is Google alvast uitgeweken naar Taiwan en Maleisië, terwijl het de moederborden voor servers van Google in Taiwan laat produceren. Door het verplaatsen van de productie, voorkomt het een verslechterde financiële situatie door een hoge invoerheffing te moeten betalen. Daarbij zou het de kosten dan door moeten voeren naar klanten, of zelf de rekening dragen. De verplaatsing maakt Google’s leveringsketen wel vrij ingewikkeld.

Google volgt Apple en GoPro

Zoals eerder aangegeven is Google niet de eerste partij om zijn productie te verplaatsen. Eerder werd al bekend dat Apple samen met Foxconn onderzocht of het mogelijk zou zijn om buiten China de productie van iPhones op te pakken. Op de korte termijn zal het lastig zijn om alle productie uit China te verplaatsen, vooral omdat leveranciers van onderdelen in China gevestigd zijn. GoPro heeft de productie van de camera’s voor de Verenigde Staten naar Mexico verplaatst. Voor de VS leveren de maatregelen dan ook niks op, er zijn maar weinig bedrijven die hun productie volledig naar de VS verplaatsten. Het is nu wachten op de volgende stappen vanuit de VS en China.

Advertentie