handtekeningen

Gmail is een van de laatste Google-apps die nog op de wachtlijst staat om een donker thema te ontvangen. Volgens Android Police is het thema al deels aanwezig in een nieuwe Gmail-app.

Er zijn weinig Android-apps uit de stal van Google die het moeten stellen zonder een donker thema. Recent ontvingen bijvoorbeeld de Tasks en kalender-app van Google nog een donker thema. Gmail bleef tot op heden buiten schot, maar daar lijkt op termijn eindelijk verandering in te komen. Je kan het donkere thema al uitproberen. Vergelijkbaar met eerdere donkere thema’s in Chrome en andere apps is het op voorhand mogelijk de functie uit te proberen. Veel is er nog niet te zien, maar het is een stap in de goede richting. Later dit jaar kan je Android Q gebruiken met een donker thema, evenals veel bijbehorende Android-applicaties.

‘Donker thema Gmail’

Op het moment is het thema nog duidelijk niet klaar om vrij beschikbaar te komen op de Google Play Store. Enkel het instellingen-menu is voorzien van het donkere thema, en je kan het ook nog niet instellen. Als je de juiste versie van Gmail installeert, zal het instellingen-menu soms donker en soms licht weergegeven worden. Het is onduidelijk of het een bug is, of dat Google van plan is om het donkere thema te baseren op het thema van je telefoon. Je mag overigens verwachten dat er op termijn meer donkere delen verschijnen. Het instellingen-menu is slechts een klein deel van de app, later zullen ook het ‘hamburger-menu’ en het thuisscherm nog een donker laagje verf ontvangen.

Er is overigens nog voldoende tijd om de app van een update te voorzien. Vermoedelijk zal Google de tiende versie van Android pas in augustus publiekelijk lanceren. Tot die tijd zal Google meerdere bèta-updates uitrollen. Mocht je een fan zijn van donkere thema’s, dan kan je alvast uitkijken naar de nieuwe versie van Android. Samen met een donker thema van Android, zullen ook meer apps er ondersteuning voor krijgen. Het is overigens opvallend dat zowel Google als Apple in één jaar hun besturingssysteem van een donker thema voorzien. Later dit jaar zal iOS 13 namelijk ook voorzien van een donker laagje verf. De donkere Gmail-app is alvast te downloaden via APKMirror.com.