FedEx klaagt Amerikaanse overheid aan wegens Huawei-debacle

FedEx heeft een aanklacht geleverd bij de Amerikaanse overheid met betrekking tot het Huawei-debacle, daarbij zou het onder andere schade aanrichten aan de naam van de pakketvervoerder.

Je zou inmiddels een boek kunnen schrijven over het Huawei-debacle, er is de afgelopen tijd immers zoveel gebeurd met betrekking tot het debacle. Ook FedEx is al tweemaal naar voren gekomen in de zaak van de Amerikaanse en Chinese overheden. In de Verenigde Staten heeft FedEx inmiddels een aanklacht neergelegd bij de Verenigde Staten. Daarbij vermeldt het dat de nieuwe wetgeving van de overheid ‘Fifth Amendment’-rechten inperkt. “FedEx is een transportbedrijf, niet een wetshandhavingsinstantie,” zo laat FedEx weten inzake de aanklacht tegen de overheid. Wat precies de reden is om nu de aanklacht in te dienen is onbekend, al zou het recente pakket van de druppel zijn geweest.

Enige voorzichtigheid geboden

Wegens de plaatsing van Huawei en zijn partners op de Entity List, zijn de Export Adminstration regulations aangepast om zendingen naar locaties van Huawei en zijn partners te beperken. Volgens de Amerikaanse pakketvervoerder hebben deze aanpassingen echter grote gevolgen. Het zou zelfs een effect hebben op de vastgelegde rechten in de Fifth Amendment. Het bedrijf beweert dat het ofwel wettelijke sancties moet riskeren, of pakketten moet weigeren als die ook maar lichtelijk riskant zijn voor de zaakvoering van FedEx. Het pakket dat vorige week ‘per ongeluk’ teruggestuurd is naar het VK, zou mogelijk te maken hebben gehad met de voorzichtigheid om een aanklacht te voorkomen.

Hoewel deze actie van het Amerikaanse handelsdepartment schade op zou leveren voor FedEx, zo liet de CEO Fred Smith weten aan Fox News, neemt de pakketvervoerder het niet altijd even nauw met de wetgeving. In 2011 en 2012 zou FedEx verschillende pakketten hebben verzonden naar een aantal adressen, waarvan bekend was dat er geen pakketten naartoe gezonden mochten worden. Uit het onderzoek van de Amerikaanse overheid bleek dat de database met verboden bedrijven een variatie op de bestaande verboden bedrijven miste, waardoor de pakketten wel afgeleverd werden. Uiteindelijk is de zaak voor FedEx afgedaan met een boete van 500.000 dollar, zo bleek in 2018.

‘Beren op de weg’

Volgens Wilbur Ross, secretaris van het handelsdepartement van de Amerikaanse overheid, ziet de FedEx beren op de weg. Ross geeft aan dat FedEx de wetgeving verkeerd geïnterpreteerd heeft. In de ogen van FedEx zou er een compleet verbod liggen op het verzenden van specifieke Huawei-goederen. De secretaris geeft aan dat deze conclusie niet klopt, en zegt dat FedEx alleen ‘sommige Huawei-goederen niet mag verzenden als ze weten dat het in het pakket aanwezig is’. “De wetgeving vereist niet dat pakketvervoerders als een politieman te werk gaan om te achterhalen wat er in een pakket zit”, zo geeft secretaris Ross aan in een statement aan Fox News.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business