Noorwegen kent in de eerste zes maanden van 2019 een top-verkoop van elektrische wagens. Daarmee stijgt het marktaandeel naar 48.4%.

Reuters bericht dat bijna de helft van alle wagens in Noorwegen elektrisch zijn.

Grof geld uit olie

Op zich is die extreme verkoop van elektrische wagens een contradictie. Noorwegen leeft al jaren van zijn oliewinning, je zou dus op het eerste zicht zeggen dat de Noren met z’n allen op diesel of benzine gaan rijden.

Echter doen ze net het omgekeerde en investeren zij in de toekomst. Met het geld dat ze uit de verkoop van fossiele brandstoffen halen, investeren ze in innovatie, wetenschap en een betere toekomst voor hun land. Zo is Noorwegen het eerste land ter wereld dat tegen het eind van 2025 alle diesel- en benzinemotoren wil verbannen.

Top-verkoop

In de eerste zes maanden van 2019 kende Noorwegen een topverkoop van volledige elektrische wagens. Waar de verkoop in 2018 nog op 31.2% stak, zitten we nu al op 48.4% in 2019. Het feit dat Noorwegen conventionele motoren volledig bant vanaf 2025 zorgt voor een topverkoop van elektrische wagens bij Tesla, Nissan, Hyundai en BMW.

“Ford en Mercedes-Benz zien hun verkoop stevig dalen in 2019.”

Zo is Tesla’s Model 3 dit jaar de meest verkochte wagen in het Scandinavisch land. Dat maakt dat de autoproducent uit Californië een marktaandeel van 25.5% behaalde op de Noorse automarkt. In 2014 al werd Noorwegen het eerste land waar er per 100 auto’s 1 elektrische op de baan was. Dat kan je je in België niet voorstellen.

Bovendien kan je stellen dat Noorwegen op die manier enorm veel elektriciteit verbruikt en die moet natuurlijk ergens vandaan komen. Maar ook daar werd aan gedacht, het land leeft al jaren van elektriciteit die opgewekt wordt door waterkracht. Zo kon het Scandinavische land in 2017 al vlot de door Europa gestelde CO2-emissies behalen.

Tesla Fiat Chrysler emissie EU
Vlnr: Model S, Model X, Model 3

Slecht nieuws voor conventionele producenten

De grotere autoproducenten zoals Ford en Mercedes-Benz – die nog steeds leven van diesel- en benzinemotoren – hebben in diezelfde periode de verkoop van hun wagens zien dalen. Beide automakers hebben beloofd extra te investeren in de productie van elektrische wagens en willen tegen 2020 nieuwe elektrische modellen op de markt brengen.