Goed nieuws voor Tesla!


De Model 3 van Tesla heeft de maximale score van 5 sterren behaald bij de EuroNCAP crashtests.

Veiligste in zijn soort

Een maximale score van 5 sterren halen bij EuroNCAP crashtests is een mooie prestatie. De wagen behaalde bij de Amerikaanse tegenhanger van EuroNCAP, NHTSA, ook een maximale score van 5 sterren. Dat is goed nieuws voor Tesla’s nieuwste en ‘goedkopere’ model.


Vier categorieën

De EuroNCAP crashtests worden onderverdeeld in vier categorieën. Model 3 scoorde op alle vier deze categorieën goed. Op vlak van veiligheidsassistentie zoals bijvoorbeeld lane assist scoorde Model 3 94%. Dat moet ook, want de wagen zit boordevol technologie die Tesla altijd als USP gebruikt. Die technologie werkt perfect en doet dus wat het belooft.

Verder haalt de wagen op vlak van kwetsbare weggebruikers  74%. Die score ligt wel een stukje lager dan concurrerende auto’s als de Mercedes-Benz GLE, B-klasse en de Skoda Scala. Ook die laatste 3 wagens hebben een algemene score gekregen van 5 sterren. Voor inzittende kinderen scoort de crashtest de volle 86% en tot slot voor inzittende volwassenen scoort Model 3 96%. Zeker die laatste is een belangrijke factor voor de NCAP-tests. De bestuurder en passagier vooraan zijn vaak de meeste kwetsbare personen bij crashes.

“Technologie wordt steeds belangrijker in de crashtests van Euro NCAP.”

Op basis van echte scenario’s

Dat Tesla-wagens qua veiligheid echt wel goed zitten weet je waarschijnlijk al. De Amerikaanse autobouwer heeft duizenden realistische scenario’s in de software gestoken alvorens het echt met die technologie de weg opging. In het filmpje hieronder zie je dan ook hoe goed en snel Model 3 reageert bij plots overstekende wandelaars of wanneer een andere auto zomaar van het ene naar het andere baanvak gaat. Tesla-wagens kunnen dus steeds nauwkeuriger voorspellen wanneer een ongeval zich kan voordoen en kan geautomatiseerde technologie inzetten om de impact te beperken of zelfs te voorkomen.

Technologie steeds belangrijker

Je merkt dus dat technologie in auto’s steeds belangrijker wordt. Zeker als het aankomt op veiligheid. Naast die technologie kijkt Euro NCAP ook naar de architectuur en het ontwerp van de wagen. Ook die kunnen de passagiers op verschillende plekken beschermen.

Andere wagens die dit jaar een 5-sterrenbeoordeling kregen zijn de Audi e-Tron (die overigens in Brussel gebouwd wordt), de Toyota Corolla, Volkswagen T-Cross, Mazda 3 en Kia Ceed.