Nieuws

Google luistert mee via Google Assistant

Een Google-medewerker heeft aan VRT en NOS laten weten dat het bedrijf Google Assistant-gebruikers niet voldoende informeert over het gebruik van audiobestanden.

De VRT en het Nederlandse NOS meldden gisterenavond allebei op basis van dezelfde bron dat Google aan sommige werknemers opdracht geeft om geluidsfragmenten met persoonlijke gesprekken te beluisteren.

‘Om Google Assistant te verbeteren’

De bron, een Belgische werknemer die in opdracht van het bedrijf dagelijks zo’n duizend geluidsfragmenten moet beluisteren vertelt hoe hij alles moet uitschrijven om zo het systeem te verbeteren.

Google meldt ook helemaal niet dat het die informatie en binnenkomende gesprekken bijhoudt en beluistert. Er staat wel te lezen dat Google Assistant vraagt of gebruikers akkoord gaan met het verzamelen van audiogegevens om de spraakassistent te optimaliseren.

De Belgische Google-medewerker trekt nu aan de bel. Volgens hem zijn gebruikers van Google Assistant te weinig op de hoogte van deze praktijken en weten ze niet dat sommige privégesprekken soms onbedoeld worden opgenomen. Hij stelt dat het belangrijk is dat mensen dat weten en dat ze beseffen dat er andere mensen ‘meeluisteren’.

Geen koppeling aan identiteit

De medewerker laat ook weten dat de geluidsfragmenten dikwijls niet langer dan een minuut duren, maar dat er wel vaak intieme of zelfs agressieve gesprekken tussenzitten. En dat kan niet de bedoeling zijn. Ook VRT en NOS konden zo’n fragmenten beluisteren.

Echter kunnen die fragmenten niet gekoppeld worden aan een specifieke persoon of identiteit. De Google-medewerkers weten dus zeker en vast niet van wie deze gesprekken komen en ze kunnen dat ook niet gaan opzoeken.

“De fragmenten duren nooit langer dan 1 minuut.”

Alexa luistert ook mee

Helaas is Google Assistant niet de enige. Ook van Amazon’s Alexa zijn we eerder al te weten gekomen dat die assistent gewoon meeluistert. Ook hier kunnen medewerkers privégesprekken beluisteren, maar de fragmenten niet terugbrengen naar een persoon of identiteit.

In ieder geval heeft Google laten weten actie te ondernemen tegen de werknemer die deze fragmenten gelekt heeft. En het lijkt mij ook niet onverstandig dat het bedrijf transparanter communiceert over zijn werking en de verzameling van ‘audiobestanden’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business