Huawei maakt zelf een einde aan de geruchten rond HongMeng en laat weten dat het Android niet zal vervangen.


De geruchten deden al een aantal maanden de ronde. Sinds het handelsverbod tussen Huawei en Amerikaanse bedrijven, waardoor Google de licentie voor Android bij Huawei introk, zou die laatste aan de ontwikkeling begonnen zijn van een eigen besturingssysteem.

Zogenaamde Hongmeng OS-screenshots.

Officiële registratie

Eerder dit voorjaar zou het bedrijf zijn nieuwe besturingssysteem zelfs al officieel geregistreerd hebben in Duitsland. Het was ook onduidelijk hoe het nieuwe systeem nu zou gaan heten, Ark OS of HongMeng? Een topvrouw bij de Chinese smartphoneproducent, Catherine Chen, brengt ons duidelijkheid.

Volgens Chen blijft de smartphonegigant gebruik maken van Android. Momenteel heeft Huawei nog toegang tot het gewone open-source-platform. En dus kan het daarmee aan de slag. Chen laat ook nog weten dat Huawei’s nieuwe OS al veel langer in ontwikkeling was en dat het gemaakt is voor industriële apparatuur.


Onmogelijk

Chen stelt ook dat het niet zo simpel is om van Hongmeng/Ark OS zomaar een volwaardig OS voor smartphones te maken. Bovendien zal het nieuwe besturingssysteem helemaal niet zo wijdverspreid zijn als andere systemen en daarmee minder gemakkelijk ontwikkelaars aantrekken om applicaties te bouwen. Dan heb je dus niets aan je eigen besturingssysteem en zal niemand je smartphones kopen.

“Huawei is niet van plan Android te vervangen als besturingssysteem.” – Catherine Chen, Huawei