universiteiten

Hongmeng, het besturingssysteem van smartphoneproducent Huawei dat misschien Android zal vervangen, kan deze week uit de doeken gedaan worden.

Sinds het handelsverbod dat Trump heeft opgelegd aan Huawei, zijn er geruchten verschenen dat het Chinese telecombedrijf aan een eigen besturingssysteem aan het werken was, onder de naam Hongmeng. Hoe het besturingssysteem er precies zal uitzien en of het een rechtstreekse vervanger voor Android zal zijn, is momenteel nog giswerk. Aan het einde van deze week kan daar verandering in komen, aangezien Huawei vrijdag zijn ontwikkelaarsconferentie organiseert.

Meteen een nieuwe smartphone?

Er is geen zekerheid of officiële bevestiging over de onthulling van Hongmeng op vrijdag, maar volgens the Global Times heeft Huawei al een smartphone klaar liggen met het nieuwe besturingssysteem. Het zou gaan om een middenklasser van 2.000 yuan (259 euro) die mogelijk samen met de Mate 30-reeks aan het einde van dit jaar zal verschijnen.

De eerste toestellen met Hongmeng zouden daarentegen smart tv’s zijn die onder het dochtermerk Honor verkocht zullen worden vanaf 10 augustus, de dag na de ontwikkelaarsconferentie. Of Hongmeng nu een vervanger voor Android zal zijn, blijft twijfelachtig. Topmannen van Huawei geven aan dat het besturingssysteem is ontworpen voor IoT-toestellen en het bericht dat smart tv’s de eerste toestellen met het nieuwe besturingssysteem zullen zijn, bevestigt dit ook. Daarnaast zou Hongmeng gebouwd zijn rond een microkernel zodat het artificiële intelligentie beter kan huisvesten en op meerdere platformen kan draaien.

Concreet nieuws over het besturingssysteem en zijn toepassingen, zullen we waarschijnlijk vrijdag zien verschijnen tijdens de ontwikkelaarsconferentie.

Gerelateerde artikelen

(Update) Huawei start in juni met uitrol van zijn eigen besturingssysteem

Huawei maakt zich op om HongMeng uit te rollen naar onder andere Huawei-smartphones. Vanaf juni 2019 ontvangen de eerste toestellen met Android het nieuwe OS.