Nieuws

Dit is de HiPhi 1: een elektrische wagen bomvol technologie

De jonge Chinese startup Human Horizons doet een poging om de ultieme EV HiPhi 1 op de markt te brengen. Tesla hou je vast.

Ondertussen zijn er een heleboel startups uit de grond gestampt die de elektrische wagen ofwel betaalbaarder willen maken ofwel een actieradius geven die ongezien is. Nio, LightYear, Faraday Future, noem maar op. Al staat die laatste op het randje van faillissement, het zijn allemaal nieuwkomers op de automarkt, ieder met hun eigen focus op de elektrische wagen. Ken je Human Horizons al? Een Chinese startup die vorige week de ‘HiPhi 1’ lanceerde, een hypertechnologische wagen bomvol snufjes. Human Horizons legt bij zijn HiPhi 1 de focus op intelligentie en ‘connected’.

HiPhi 1: de Rolls Royce onder de EV’s

De HiPhi is een vijfdeurs elektrische wagen die je opent aan de hand van gezichtsherkenning, je gsm of een doodgewone sleutel. Al zou het vrij absurd zijn om zo’n techwagen te openen met een lelijke zwarte sleutel. Maar ik begrijp het gezien de veiligheidsrisico’s. Dat is nog maar één van de kleinere opties. De wagen is zo luxueus dat het de Model X van Tesla doet blozen. De wagen heeft een ‘Parade Mode’ waarmee je als bestuurder de deuren tijdens het rijden kan laten opengaan als vleugels om te stoefen tegenover de mensen op straat.

Belachelijk slim

De HiPhi 1 heeft een soort van superbrein aan boord. De wagen analyseert alle beslissingen die door de bestuurder en wagen zelf worden genomen en gaat deze analyseren en zichzelf verbeteren. De wagen leert zichzelf dus bij en kan alleen maar slimmer worden. Je ziet dan ook in het interieur een resem displays verwerkt. Elke passagier heeft zijn eigen display die op zijn buurt voor zijn eigen data zorgt zodat de wagen nog beter kan worden. Een soort rijdende HAL-9000 dus.

De wagen is zo’n 5.2 meter lang een kan bijna geheel autonoom rijden. De HiPhi 1 heeft dus een Level 3 op vlak van autonoom rijden. De duurste versie biedt je zo’n 272 paardenkracht waarmee je in minder dan 4 seconden van 0 naar 100 gaat. Een serieuze prestatie dus. Tot slot zou de batterij moeten meegaan voor een actieradius van 640 kilometer. Genoeg cijfers voor vandaag.

Connectiviteit

De wagen is gemaakt voor de steden van de toekomst. Het is een echte IoT-wagen. Aan boord heeft het zo’n 560 sensoren die ervoor zorgen dat de wagen kan communiceren met alle andere factoren op de weg. Onder andere in de achterlichten zit een led-paneel verwerkt waarmee je gemakkelijk kan communiceren met je achterligger. Al leent zich dat wel voor leuke grapjes.

“De HiPhi 1 is de Rolls Royce onder de elektrische wagens.”

Kia

Het bedrijf achter de HiPhi 1 is Human Horizons. Het bedrijf werd nog geen 18 maanden geleden opgericht en heeft nu al twee concept-wagens klaar staan. Zo heeft het recent ook de Concept H getoond. Die wagen ziet er – laat ons eerlijk zijn – een pak futuristischer en veelbelovender – uit dan de HiPhi 1. Naar mijn mening had het bedrijf beter ingezet op de concept H. Echter is de HiPhi 1 momenteel ook een utopie. De productie van de wagen ligt nog mijlenver en zou pas eind volgend jaar starten. Ik zeg ‘zou’, want zoals bij veel van dit soort start-ups gaan er ofwel geen wagens in productie, ofwel per batch van tien. Hoe dat verloopt, valt dus af te wachten. Al zijn er wel een aantal factoren die erop wijzen dat Human Horizons het meent. In zijn 18 maanden levenstijd heeft het bedrijf in 7 landen al zo’n 700 medewerkers in dienst en werkt het samen met gerenommeerde merken als Bosch, Continental en Siemens. Die samenwerkingen zouden erop kunnen duiden dat de HiPhi 1 toch binnen afzienbare tijd op onze Belgische wegen bolt.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business