Nieuws

Facebook en Twitter verwijderen valse accounts over protesten HongKong

Online propaganda is verleden tijd als het van Facebook en Twitter afhangt.

Ondertussen wordt er al bijna drie maanden geprotesteerd in HongKong. Burgers protesteren tegen een nieuwe uitleveringswet die het mogelijk maakt om verdachte mensen naar China uit te zetten. Verder willen de burgers dat HongKong onafhankelijker wordt van China, dat gearresteerde demonstranten worden vrijgelaten en eisen ze tot slot vrije verkiezingen (lees: zonder tussenkomst van de Chinese overheid).

Peking wil natuurlijk deze protesten zo snel mogelijk in de kiem smoren. Intussen weet de hele wereld wat er gaande is en blijven de protesten elke dag weer escaleren. In een poging om de burgers in HongKong van gedachte te doen veranderen kocht de Chinese overheid vanuit Peking advertentieruimte aan op Twitter en Facebook.

“Intussen zijn meer dan 1000 valse accounts en advertenties offline gehaald.”

HongKong vs. internettrollen

Op basis van bijna 1000 accounts wilde China op een gecoördineerde manier campagne voeren op Twitter en Facebook en zo burgers overtuigen van het feit dat China zich zeker niet (of wel?) wil bemoeien met de autoriteiten in HongKong.

Door VPN-verbindingen en manipulatie van beveiligingssystemen kreeg de Chinese overheid toegang tot het advertentienetwerk van Twitter en Facebook. Intussen hebben beide platformen de valse accounts en advertenties offline gehaald omdat ze ingaan tegen het beleid van de bedrijven.

Tijdelijke stop

Je vraagt je nu waarschijnlijk af of zowel Twitter als Facebook hier niet hun boekje te buiten gaan. Het is niet aan de platformen zelf om te beslissen welke inhoud wel/niet kan vertoond worden. Op die manier spreken we van censuur. Daarom heeft Twitter beslist om onmiddellijk te stoppen met advertenties te accepteren die vanuit eender welke overheid worden aangevraagd. Zo wil het propagandaberichten beperken en voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business