Nieuws

Microsoft-aannemers luisterden jaren geleden al naar stemopnames van Xbox-consoles

Bij Microsoft werden niet alleen de Skype-gesprekken geanalyseerd, maar ook stemopnames van de Xbox werden door aannemers beluisterd.

Het ene afluisterschandaal na het andere steekt de kop op tegenwoordig. Niet alleen Google en Amazon luisterden naar opnames van hun spraakassistenten, maar ook de Skype-gesprekken van Microsoft werden beluisterd. Bij Microsoft wordt dat verhaal nu nog wat langer, aangezien aannemers aangegeven hebben hoe ook zij geluisterd hebben naar stemopnames afkomstig van de Xbox-consoles.

Al sinds 2014

Verschillende Microsoft-aannemers hebben aangegeven dat ze voor Microsoft audiofragmenten van de Xbox-consoles beluisterden en dat al sinds 2014. De spraakassistent van Microsoft, Cortana, is pas sinds 2016 geïmplementeerd in de consoles, maar sinds november 2013 was het mogelijk om via het Kinect-accessoire je console te bedienen met spraakbesturing. Ook die opnames zijn terechtgekomen bij aannemers, die de audio moesten analyseren om de spraakbesturing beter te maken. De ondersteuning voor Cortana is echter sinds juli van dit jaar uit de Xbox-consoles verwijderd. In de plaats daarvan kunnen gebruikers via de Cortana-app hun console bedienen.

Geen Xbox-opnames meer

Microsoft heeft intussen zijn privacybeleid geüpdatet, waar nu te lezen staat dat het verwerken van persoonlijke data zowel automatisch als via manuele (menselijke) methodes gebeurt. Het menselijke aspect was hier eerder niet aanwezig. Tegelijk heeft een woordvoerder aangegeven dat Microsoft recent gestopt is met het gebruik van Xbox-audio om zijn producten te verbeteren en dat er geen plannen zijn om hier terug mee te beginnen.

Het bedrijf gebruikt vermoedelijk nog wel andere audiobronnen, maar geeft aan dat het zijn klanten altijd om toestemming vraagt voor stemopnames verzameld worden en dat het die opnames altijd anoniem maakt voor ze beluisterd worden. Microsoft zou tot slot werken aan een manier om klanten meer inzicht te geven in de manier waarop hun data gebruikt wordt om zijn producten te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business