Nieuws

Apple-medewerkers ontslagen na beluisteren Siri-opnames

Het afluisteren van Siri-opnames kan je je baan kosten, zo hebben de medewerkers van Apple onlangs ondervonden.

Ongeveer een maand geleden kwam het nieuws naar buiten dat na Google, ook Apple-medewerkers schuldig waren aan het afluisteren van Siri-opnames. Deze mensen zijn nu ontslagen door Apple.

 

Ontslagbrief

Dat blijkt uit een ontslagbrief die Nu.nl in handen kreeg. In de brief, die is gericht aan de medewerkers van GlobeTech, is te lezen dat het beluisteren van Siri-fragmenten beëindigd wordt en het werk daarom stopt. Ongeveer honderd mensen die bij het bedrijf werken hebben deze brief ontvangen. Het werk stopt dan per direct, maar de medewerkers krijgen wel uitbetaald tot de opzegtermijn die in hun contract staat. En ze krijgen ook hun vakantiedagen uitbetaald, al is GlobeTech van mening dat ze dit niet verplicht zijn. Het Ierse bedrijf wil zich wel van zijn goede kant laten zien en heeft daarom besloten om de medewerkers wel uit te betalen.

Afluisterschandaal

In juli werd bekend dat Google-medewerkers de opdracht hadden gekregen om geluidsfragmenten te beluisteren van Google Assistent, met als doel het verbeteren van de spraakassistent. Een werknemer van het Amerikaanse bedrijf klapte uit de school en vertelde dat persoonlijke gesprekken worden geanalyseerd. Dit gebeurde dagelijks en de persoon in kwestie moest naar duizenden opnames luisteren en deze uitschrijven. Eerder bleek Amazon Alexa ook schuldig te zijn aan afluisterpraktijken, medewerkers luisterden niet alleen naar gesprekken, ook namen ze het op en deelden ze het met derden.

En een aantal weken later kwam Apple onder vuur te liggen, toen bleek dat de medewerkers van het bedrijf ook geluidsfragmenten beluisterden via Siri. Het analyseren had hetzelfde doel; het optimaliseren van de spraakassistent. Maar je kunt je afvragen of informatie over medische zaken en fragmenten waarin seksuele handelingen te horen zijn, echt bijdragen aan het verbeteren van de spraakassistent. Al is dat natuurlijk ondergeschikt als het aankomt op privacy, die hier overduidelijk in het geding komt.

Imago redden

Met het ontslag van de medewerkers wil Apple waarschijnlijk laten zien dat ze de privacy van hun gebruikers heel belangrijk vinden. Eerder zeiden ze al dat privacy een ‘basisrecht’ is. Al lijkt het er toch ook wel op dat het bedrijf dit doet om zijn reputatie te herstellen. Hoe het ook zij, Apple zal vanaf nu geen medewerkers meer inzetten om privégesprekken af te luisteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business