Nieuws

Facebook verwijdert pagina’s van racistische organisaties

Met het verwijderen van 200 white supremacy gerelateerde pagina's, laat Facebook weten dat het platform geen plek is voor haat en extremisme.

Het social mediabedrijf wil haat en extremisme gaan aanpakken en heeft daarom een aantal veranderingen gemaakt in hun beleid. Met het ‘Dangerous Individuals and Organizations policy’ richt het bedrijf zich op groepen die aanzetten tot haat, terrorisme, geweld en extremisme op zowel Facebook als Instagram.

 

White supremacy

Niet alleen grote groepen als IS worden aangepakt, ook gaat Facebook de kleinere racistische groepen bestrijden. Zo zijn er de pagina’s over of gerelateerd aan white supremacy, waarmee de boodschap wordt verspreid dat blanke mensen superieur zijn aan mensen met een andere huidskleur. Inmiddels heeft Facebook hier al 200 pagina’s van geblokkeerd. Aanleiding voor het aanscherpen van het beleid was de aanslag in Christchurch Nieuw-Zeeland op 15 maart van dit jaar, waarbij er 51 doden vielen. De dader gebruikte Facebook om de aanslag live te streamen.

“De aanval toonde aan hoe er misbruik gemaakt kan worden van technologie om radicale uitingen van haat te verspreiden. Dit heeft duidelijk gemaakt dat we de opsporing van gewelddadige en extremistische inhoud moeten aanscherpen en de handhaving ervan moeten verbeteren”.

AI

Het bedrijf laat weten dat ze inmiddels veel groepen hebben geïdentificeerd als terroristische organisaties. Niet zozeer op basis van ideologie, maar meer op basis van hoe ze zich gedragen op het platform. Voorheen lag de focus vooral op geweld met een politiek of ideologisch motief. Facebook laat weten dat ze deze groepen geen podium willen geven. De identificatie wordt gedaan door een combinatie van AI en medewerkers van het bedrijf die de content analyseren. Daarnaast werkt Facebook samen met de overheid en de politie in de VS en in Engeland voor het verkrijgen van camerabeelden. “Met dit initiatief willen we onze detectie van realistische beelden van gewelddadige gebeurtenissen verbeteren”.

 

Uitbreiding

Met de veranderingen in het beleid heeft Facebook ook het team. dat zich bezighoudt met de bestrijding van haat en extremisme uitgebreid. Er werken nu 350 mensen met een expertise in rechtshandhaving, nationale veiligheid en terrorismebestrijding, maar ook mensen die een academische studie hebben gevolgd in radicalisering. Hiermee laat het bedrijf zien dat ze alles inzetten om haat en extremisme tegen te gaan. “We zijn vastbesloten om ons werk voort te zetten en onze vooruitgang te delen”.

extremismehaatracisme

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN