Nieuws

Google Assistant krijgt tweede stem in 9 talen

De virtuele assistent van Google, Google Assistant, wordt in 9 talen uitgebreid met een tweede stem.

Als je de computerstem van Google Assistant stilaan beu gehoord bent, dan zal dit bericht je kunnen verheugen. Google maakte vandaag bekend dat het de applicatie zal uitbreiden met een tweede stemoptie in 9 talen.

Voordien hadden enkel gebruikers in de Verenigde Staten de mogelijkheid om tussen verschillende stemmen te kiezen. Daar komt vanaf vandaag verandering in. Google Assistant heeft een tweede stem ontwikkelt in 9 talen, die in de bijhorende landen beschikbaar zal zijn. Het gaat om respectievelijk het Frans, Duits, Nederlands, Japans, Noors, Koreaans, Italiaans en het Engels, dat een extra stem zal krijgen in het Verenigd Koninkrijk en India.

Google Assistent is de virtuele assistent van Google en werkt vergelijkbaar met andere bekende virtuele assistenten zoals Siri (Apple) of Alexia (Amazon). Gebruikers kunnen met deze bot in communicatie gaan. Je kan de assistent bijvoorbeeld vragen naar weersvoorspellingen, verkeersupdates, restaurants in de buurt, de uitslag van de wedstrijd van gisterenavond, tot zelfs doodgewone small talk. De computerstem wordt ontwikkeld met WaveNet technologie van Deepmind om zo natuurlijk mogelijk te klinken. De assistent ‘leert’ van eerdere interacties met gebruikers om menselijk gedrag zo goed mogelijk na te bootsen.

Geen mannen- of vrouwenstem

In alle beschikbare talen werd Google Assistent gelanceerd met een vrouwelijke stem. De nieuwe stem zal als een mannelijke stem klinken. Toch wil Google vermijden om deze als dusdanig te benoemen, en kiest het voor genderneutrale labels. De twee stemopties worden als kleuren benoemd. Gebruikers van Google Assistent zullen dus niet moeten kiezen tussen een vrouwelijke of een mannelijke assistent, maar tussen ‘rood’ en ‘oranje’. Ook zal op Android de nieuwe of oude stem willekeurig worden toegewezen. Gebruikers hebben wel de mogelijkheid de stem na de toewijzing nog aan te passen.

Google biedt met deze update zijn gebruikers buiten de Verenigde Staten wat meer variatie aan, maar in vergelijking met de mogelijkheden die de Amerikaanse gebruikers krijgen, is dit nog zeer beperkt. Google Assistent bevat in de VS ondertussen al 11 verschillende stemopties. En daar zit één vrij opvallende tussen: namelijk die van zanger John Legend, die op commando een lied voor je zingt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business