trein

Machinisten die vanuit huis een trein besturen, het klinkt misschien gek, maar in de toekomst zal dit werkelijkheid worden.

Advertentie

Vodafone Duitsland heeft voor het eerst een trein op afstand bestuurd met behulp van 5G-technologie. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht.

Vanuit huis

Dit maakt het in de toekomst mogelijk voor machinisten om de trein te besturen vanuit huis. De trein die Vodafone via 5G aanstuurde reed op een testbaan. “Als het netwerk in de praktijk hetzelfde werkt als op de testbaan, dan kan het thuiskantoor voor treinbestuurders in de toekomst werkelijkheid worden”, zo laat Alexander Saul, topman van Vodafone weten.

Lage reactiesnelheid

Met het netwerk kan data worden verstuurd met een snelheid van 500 megabit per seconde. En als je je afvraagt of het wel veilig is als een machinist vanuit huis een trein gaat besturen, met het 5G-netwerk is er een lage reactiesnelheid waardoor de bestuurder snel kan reageren op gevaar.

Goederentreinen

Het is overigens niet de eerste keer dat een trein op afstand bestuurd werd, maar wel de eerste keer dat dit gebeurt met behulp van 5G-technologie. De eerste treinen die worden bestuurd vanuit huis, zullen geen personen vervoeren. In eerste instantie zou het systeem worden gebruikt voor goederentreinen.

Voorlopig zal 5G nog niet worden ingezet om treinen te besturen, omdat het netwerk nog niet overal beschikbaar is. In Duitsland biedt Vodafone, in tegenstelling tot België, wel al 5G maar er is nog geen landelijke dekking.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here