Nieuws

Parket doet huiszoeking bij topvrouw Proximus Dominique Leroy

Het parket heeft gisteren een huiszoeking uitgevoerd bij de CEO van Proximus Dominique Leroy. Dat heeft Leroy gisterenavond zelf bevestigd aan persagentschap Belga. De huiszoeking kadert in een onderzoek rond aandelentransactie met voorkennis.

De CEO van Proximus is de laatste weken zacht gezegd een veelbesproken figuur. Twee weken geleden raakte bekend dat Leroy Proximus zal verlaten en overstapt naar KPN, de Nederlandse tegenpool van Proximus. Normaal zou Leroy nog tot 1 december de positie van CEO bij Proximus bekleden, maar de vakbonden eisten haar onmiddellijk ontslag. De vakbonden waren vooral misnoegd over de grote transformaties die Leroy bij Proximus volop aan het doorvoeren was. Die zouden in de komende drie jaar ruimte creëren voor 1250 nieuwe werknemers, maar vooral leiden tot het ontslag van 1900 werknemers. De vakbonden kregen gehoor. Afgelopen weekend meldde Proximus dat Dominique Leroy na vandaag ontslag zal nemen als CEO.

Dat is niet de enige reden waarom de naam Dominique Leroy de laatste tijd vaak in nieuwsberichten opduikt. Beurswaakhond FMSA (Financial Market and Services Authority) heeft een gerechtelijke procedure opgestart tegen Leroy. Quasi tegelijkertijd met het uitlekken van het vertrek van Leroy, raakte het nieuws bekend dat zij vorige maand voor maar liefst €285.342,40 aandelen van Proximus verhandelde. De wetgeving luidt dat topmensen dergelijke beurstransacties moeten melden vanaf het om een bedrag van €5000 gaat. De FMSA stelt Leroy er van in verdenking gehandeld te hebben met voorkennis. Leroy ontkende deze aantijgingen en meent dat haar besluit om te vertrekken op het moment van de transactie nog niet genomen was.

Donderdagochtend is er dus wel een huiszoeking bij Leroy uitgevoerd door het parket in het kader van het onderzoek. Knack was de eerste om dit te melden, en later op de avond bevestigde Leroy dit nieuws zelf. Het parket heeft in het belang van het onderzoek hier nog niet verder over gecommuniceerd.

Proximus is nog volop op zoek naar opvolger van Leroy

Wie Leroy gaat opvolgen als CEO van Proximus, is voorlopig nog onbekend. Tot er een nieuwe CEO is gevonden, nemen huidig CFO Sandrine Dufour en Stefaan De Clerck, voorzitter van de Raad van Bestuur, de taken van Leroy over. Stefaan De Clerck pleitte twee weken geleden in De Zevende Dag nog om het loonplafond voor de CEO-positie te doorbreken. Aangezien Proximus, net als Bpost, gedeeltelijk een overheidsbedrijf is, wordt vanuit de federale regering een maximaal jaarsalaris van €650.000 opgelegd voor de CEO. Dit is volgens De Clerck een serieuze handicap in het zoeken naar een nieuwe CEO, omdat concurrerende bedrijven hogere bedragen kunnen aanbieden. Vanwege Proximus geen kwaad over Leroy trouwens. Zij wordt uitvoerig bedankt voor haar ‘voorbeeldige invulling van het mandaat en de fundamentele transformatie die ze heeft opgestart’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business