Twitter is volop een functie aan het testen waarmee je reacties op je tweets kan uitschakelen. Hiermee wil het platform de strijd aangaan tegen beledigende reacties.

Twitter wil zich vanaf zijn prille begin al profileren als een platform dat open en diepgaande discussie stimuleert. Maar zoals elk sociaal media-platform, heeft ook Twitter moeten inzien dat mensen zich tijdens online discussies niet altijd even beschaafd gedragen. Daar wil Twitter vanaf nu komaf mee maken door gebruikers de mogelijkheid te geven ongewenste reacties te filteren.

Tot op heden sta je als ‘twitteraar’ eigenlijk vrij machteloos tegen wat andere leden op je tweets reageren. Zo kan het tegen je wil gebeuren dat je ongewenste reacties krijgt, of dat het debat dat je wilde uitlokken volledig ontspoort. De enige maatregel die je kan nemen is om bepaalde woorden uit te schakelen zodat deze niet meer in je meldingen verschijnen. Als iemand het echt te bont maakt, kan je die persoon natuurlijk altijd nog blokkeren als laatste redmiddel.

Twitter wil zijn gebruikers daar nu meer controle over geven. Binnenkort zal je de mogelijkheid krijgen om ongewenste reacties voor lezers onzichtbaar te maken. Zie je een reactie op je tweet die je absoluut niet bevalt, kan je deze selecteren. Tussen de standaard opties zal dan ‘Hide reply’ komen te staan. Deze reacties is dan niet helemaal verwijderd, maar zal enkel kunnen gezien worden via een speciale functie die ook verborgen tweets toont.

Geslaagde test in Canada

Twitter stelde deze functie in februari al voor. Toen ging het dit eerst nog testen in Canada. Over deze testfase was Twitter zeer tevreden, en daarom breiden ze deze functie vanaf vandaag uit naar de VS en Japan. Volgens een survey van Twitter bij hun Canadese gebruikers, denken mensen wel degelijk in de toekomst beter na over hun online gedrag wanneer een tweet van hen verborgen wordt. Wanneer deze functie in Europa beschikbaar wordt gesteld, is nog niet bekend.

Twitter is er zich wel degelijk van bewust dat ze met het verbergen van reacties flirten met de grens van vrije meningsuiting. Mensen kunnen immers evengoed reacties verbergen omdat iemands mening niet met de zijne strookt. Toch wil het met deze maatregel vooral de kwaliteit van de discussies opnieuw verbeteren. Twitter is overigens niet het enige sociale media-platform dat de strijd met beledigende boodschappen aangaat. Ook Facebook is volop bezig zijn platform te zuiveren van haat en extremisme.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here