Nieuws

Voorlopig nog geen akkoord bereikt over verkoop van telecomoperator VOO

Woensdag komt de Raad van Bestuur van Waals telecomoperator VOO bijeen om te stemmen over de verkoop van het bedrijf aan het Amerikaanse Providence Equity. Het is volgens RTBF zo goed als zeker dat een meerderheid tegen de verkoop zal stemmen. Vooral vanuit de Waalse politiek is er veel tegenstand.

De Amerikaanse investeringsgroep Providence Equity aast al een tijdje op telecomoperator VOO, de Waalse (en Brusselse) tegenhanger van Telenet. Providence Equity is daarmee niet aan zijn proefstuk toe in Europa: het bezit al kabelstations in Spanje, Duitsland en Nederland. Ook Telenet had oor naar een overname van VOO om zich in Wallonië te verankeren, maar zij visten naast het net.

Vorige week lekte het nieuws uit dat Providence in mei een akkoord zou bereikt hebben met Nethys, dat hoofdaandeelhouder is van VOO. Er was echter nog een groot struikelblok te overwinnen. Om de overname definitief rond te krijgen, moest Nethys een akkoord vinden met Brutélé, die de ‘Brusselse’ kant van VOO vertegenwoordigen, om diens aandelen aan Enodia te verkopen. Opdat je zou kunnen blijven volgen: Nethys is een dochteronderneming van Enodia, dat via Nethys dus inspraak heeft in VOO.

Cowboys

Maar zoals dat wel eens vaker gaat in ons land met overnames, verloopt het proces met veel bochten en omwegen. Enodia was immers zelf niet eens op de hoogte van het akkoord tussen Nethys en Providence. Vanuit de socialistische partij PS werd er opgeroepen nog niet in te stemmen met de verkoop. PS bezit met 5 van de 12 zetels in de Raad van Bestuur een invloedrijke positie binnen Enodia.

Een ander probleem voor Nethys is dat Brutélé de onderhandelingen met Enodia over de verkoop van diens aandelen voorlopig heeft stopgezet. Brutélé is niet zozeer tegen een verkoop van VOO, maar ze omschreven Providence als ‘een bende cowboys’. Als voor 24 oktober geen akkoord wordt bereikt tussen Enodia en Brutélé, zal een volledige overname van Providence hoe dan ook worden afgeblazen. Nu ook Telenet zich weer in de strijd wil gooien, lijkt het op dit moment onwaarschijnlijk dat die deadline zal gehaald worden.

Raad van Bestuur zal tegen verkoop stemmen

Woensdag zal de Raad van Bestuur van Enodia stemmen over het akkoord tussen Nethys en Providence. Een goed moment om alles nog eens op een rijtje te zetten. De vijf vertegenwoordigers van PS zullen alvast tegenstemmen. Ecolo, dat twee zetels heeft in de RvB, zal PS wellicht volgen. Daarmee is de som al gemaakt: binnenin Enodia is er op dit moment geen meerderheid die groen licht geeft voor een verkoop aan Providence. Maar zelfs als dat er wel zou zijn, is het Brutélé dat de kaarten zal schudden. Als de verkoop van VOO een serie zou zijn, zaten we nog lang niet aan de laatste aflevering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business