Nieuws

Google luistert enkel nog mee met Assistant als je daar expliciet toestemming voor geeft

Google gaat maatregelen nemen om de privacy van Google Assistant-gebruikers beter te beschermen in de toekomst. Het zal wel blijven luisteren naar audiofragmenten, maar iedereen moet daar expliciet toestemming voor geven.

Gebruikers zullen vanaf nu zelf kunnen instellen of zij Google toestemming willen geven om mee te luisteren met Google Assistant. Google luistert al jarenlang mee naar conversaties tussen gebruikers en de virtuele spraakassistent. Het doet dit naar eigen zeggen om de spraaktechnologie te verbeteren. De AI analyseert deze audiofragmenten om menselijk gedrag beter te kunnen imiteren.

Dit is in principe allemaal te lezen in de gebruiksovereenkomst die iedereen die Google Assistant wil downloaden te lezen krijgt. Echter gebeurt het maar al te vaak dat mensen zich hier toch niet bewust van zijn. In juli kwam Google in opspraak toen uitlekte dat medewerkers van Google die de fragmenten beluisteren, via de fragmenten personen kunnen identificeren.

Google stopte daarom tijdelijk met het beluisteren van die fragmenten, maar gaat daar nu terug mee verder. Het wil zijn gebruikers wel beter informeren over het feit dat gesprekken worden afgeluisterd. Het gaat gebruikers ook meer controle geven om hun privacy te beschermen.

Meeluisteren moet manueel ingesteld worden

De meest significante maatregel is een instelling die mensen de keuze geeft om Google toestemming te geven fragmenten te beluisteren. Deze optie kan bij het menu ‘Spraak- en audioactiviteit’ in- en uitgeschakeld worden. Ook wie deze functie vroeger al had aangezet, zal dit opnieuw moeten instellen. Google belooft ook de gevoeligheid voor woorden als ‘Hey Google’ of ‘OK Google’ te verlagen, zodat onbedoelde activiteit beter kan vermeden worden. Het belooft ook voorzichtiger en met meer discretie met persoonlijke gegevens om te springen. Hoe het dit laatste in de praktijk gaat omzetten, heeft Google nog niet gespecifieerd.

Het bericht van Google doet erg gelijken op een communiqué van Facebook enkele dagen geleden. Facebook kondigde een update aan die gebruikers de mogelijkheid biedt om meeluisteren via Facebook Portal-apparaten. Deze maatregeling kwam er eveneens nadat de techgigant in opspraak kwam door het meeluisteren naar medewerkers van audiofragmenten in Messenger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business