Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst zijn al 12 mensen overleden aan de gevolgen van het gebruik van de e-sigaret. Gek genoeg zijn er in Europa nog geen gelijke voorvallen geregistreerd.

Het Centers for Disease Control of Prevention, voor het gemak kortweg CDC genoemd, heeft ontluisterende cijfers bekend gemaakt over e-sigaretten. Naar verluid zouden er in Amerika inmiddels al 12 mensen overleden zijn aan de langetermijngevolgen van elektronisch roken.

De e-sigaret werd nochtans enkele jaren als een minder schadelijk alternatief voor gewone sigaretten gelanceerd. Veel van de schadelijke stoffen die in tabak zitten, worden weggenomen in een e-sigaret omdat vloeistof verdampt wordt. De e-sigaret werd vooral populair bij jongeren, die het roken van een e-sigaret met de term ‘vaping’ benoemen.

E-sigaret: een stille sluipmoordenaar?

Toch lijkt de e-sigaret lang niet zoveel minder slecht te zijn. Dat blijkt althans uit onderzoek van de Amerikaanse gezondheidsdienst. Daaruit bleek dat in een e-sigaret evengoed schadelijke stoffen zitten die gevaarlijke longziektes kunnen veroorzaken. Bovendien bevat de gemiddelde e-sigaret dezelfde dosis nicotine als één of zelfs twee pakjes gewone sigaretten, afhankelijk van het merk.

CDC wil de mensen hiervoor waarschuwen en maakte daarom gisteren nieuwe cijfers bekend. Volgens CDC is de dodentol van de e-sigaret al opgelopen tot 12 doden. Daarbovenop zijn er nog eens 530 verwondingen gemeld. Dit zijn meestal brandwonden veroorzaakt door een ontplofte batterij.

In Europa zijn er voorlopig nog geen overlijdens geregistreerd die in verband kunnen gebracht worden met het gebruik van e-sigaretten. Toch zijn de bekendste Amerikaanse merken evengoed verkrijgbaar bij ons. De meest plausibele verklaring is wellicht de strengere EU-richtlijnen, rond het produceren van mogelijk gezondheidsbedreigende producten.

Industrie ligt op zijn kop

De negatieve berichtgeving omtrent e-sigaretten laat zich zwaar voelen in de sector. Grote spelers als Juul ondervinden na jarenlange groei plots weerstand van de socio-politieke omgeving. De regering voert beperkingen in op het produceren van e-sigaretten, en winkelketens als Walmart willen de producten niet meer verkopen. Dit leidde bij Juul deze week nog tot het ontslag van de CEO.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here