Nieuws

Partnership rond Facebook’s Libra dreigt te breken

Belangrijke partners van Facebook voor de ontwikkeling van Libra zoals Visa en Mastercard overwegen om hun steun aan het project af te bouwen. Dat zou een zeer slechte zaak zijn voor Facebook.

Facebook kondigde in juni het project van een nieuwe cryptomunt aan: de Libra. Facebook wil de munt gelijktijdig lanceren met de mobiele applicatie van Calibra in 2020. Facebook kondigde de Libra aan vanuit het ideaalbeeld een nieuwe munteenheid te creëren die landsgrenzen en wisselkoersen zou doen vervagen.

Facebook richtte voor de ontwikkeling van Libra de Libra Association op. Dit is een partnership tussen 27 bedrijven, waar toch enkele grote vissen als Visa en Mastercard zich bij aansloten. Deze bedrijven hadden wel oor naar het project van Facebook om profijt te halen uit de miljarden gebruikers van Facebook. Facebook zelf hoopte via het oprichten van de organisatie bepaalde regelgevingen te kunnen omzeilen.

En toen waren ze nog met …?

Dat partnership bleek van in het begin al broos. Niet alle partners konden zich vinden in de werkwijze van Libra Association. Eind augustus stapten de eerste drie partners uit het partnership. Daarbovenop krijgt het project van Facebook veel tegenwind van Europese en Amerikaanse overheden. Facebook heeft immers een bedenkelijke reputatie als het aankomt op het beschermen van de privacy van zijn gebruikers. Overheden zijn vooral bezorgd over de maatregelen die Facebook zal nemen om witwaspraktijken en financiering van terrorisme via de Libra te voorkomen.

Die aanhoudende druk vanuit de politiek doet nu andere partners ook twijfelen. Volgens de Wall Street Journal dreigen onder meer Visa, Mastercard en PayPal zich ook terug te trekken uit de partnership. Dit zijn cruciale financiële partners voor Facebook. Als zij de Libra uiteindelijk niet meer ondersteunen, zal de Libra nooit het globale bereik kunnen hebben waar ze bij Facebook van dromen. Wall Street Journal meldt dat ze menen onvoldoende informatie te bekomen van Facebook over hoe die kritieke punten zullen aangepakt worden. Partners hebben tot op heden nog geen bindende documenten moeten ondertekenen noch de 10 miljoen dollar die Facebook vraagt al daadwerkelijk geïnvesteerd.

Facebook ontkent dat het te weinig aandacht besteedt aan het garanderen van de veiligheid. David Marcus, co-creator van Libra, benadrukte in een tweet dat Facebook wel degelijk transparant communiceert met zijn partners. Ook wordt er volgens het hoofd van de communicatie Dante Disparte regelmatig overlegd met beleidsmakers over veiligheidsmaatregelen. De Libra Association komt normaal gezien op 14 oktober bij elkaar in Genève om het charter evalueren en een bestuur aan te duiden. Facebook lijkt in ieder geval nog veel werk voor de boeg te hebben tot aan de officiële lancering van Libra.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business