Nieuws

Nederlandse artsen pleiten voor verbod op e-sigaret

Ook in Europa komen e-sigaretten onder de druk. Als het van de Nederlandse longartsen afhangt, moeten ze per direct verboden worden.

Wie het recente nieuws volgt over elektronische sigaretten een beetje volgt, weet dat het einde van het ‘vapen’ stilaan lijkt te naderen. In Amerika werd in juni in enkele staten de productie en verkoop van e-sigaretten bij wet verboden. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat ook in e-sigaretten schadelijke stoffen zitten die longziektes kunnen veroorzaken. In Amerika zijn zelfs al enkele mensen overleden aan de langetermijngevolgen van vapen. De dodentol zou vandaag de dag al op 18 liggen.

Hevige kritiek

In Europa zijn tot op heden nog geen sterfgevallen kunnen gelinkt worden aan vapen. Maar ook in onze contreien begint de bewustwording rond de gevolgen van elektronisch roken met de dag te groeien. Toch slaagde Juul, absolute marktleider in de Verenigde Staten, er in om sinds september ook zijn producten op de Europese markt te verkopen. Daar kwam hevige kritiek op, omdat Juul in zijn advertenties vooral jongeren probeert aan te trekken. De Europese variant van de e-sigaret bevat wel de helft minder nicotine dan in Amerika, omdat de Europese wetgeving rond tabak en rookwaren veel strenger is.

Totaalverbod

Nederland is nu één van de eerste Europese landen waar men actief wil pleiten voor het bannen van elektronische sigaretten. Daar willen Nederlandse longartsen althans toch het voortouw in nemen. De Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose roep in de krant AD op voor een totaalverbod op elektronische sigaretten in Nederland. Volgens hun gegevens worden inmiddels 8 Nederlanders behandeld voor longklachten die een gevolg zijn van vapen, en stijgt het aantal klachten. Één persoon ligt op intensieve zorg. Voor België zijn nog een dergelijke cijfers bekend, maar ook bij ons begint het debat stilaan de kop op te steken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business