Nieuws

Dit is macOS Catalina

Apple's macOS Catalina is er. De update heeft heel wat vernieuwingen onder de motorkap maar ook leuke functies zoals Apple Arcade en Sidecar.

We hadden de update vorige week vrijdag al verwacht en intussen zijn ook iOS 13 en iPad OS gelanceerd. Gisterenavond stuurde Apple eindelijk een persbericht de wereld in waarin het bekend maakte dat macOS Catalina wereldwijd beschikbaar is en dat je vanaf vandaag ook Apple Arcade op je Mac kan gaan gebruiken.

Apple macOS Catalina

Naast Apple Arcade heeft Catalina een heleboel nieuwe functies gekregen. Eén van de grotere en opvallende is Sidecar. Met Sidecar kan je een iPad aan je Mac hangen en gebruiken als tweede scherm. Je zou dan bijvoorbeeld op je Mac een grafische applicatie kunnen opendoen waarin je moet tekenen en op je Mac zelf een paper of Powerpointpresentatie om je grafische tekeningen in te plaatsen.

macOS Catalina
Via Sidecar kan je met je iPad een tweede scherm voor je Mac creëren.

Toegankelijkheid

Apple en toegankelijkheid; het is al jaren een prachtig huwelijk. Het bedrijf ontwikkelt al sinds zijn eerste producten functies waarbij mensen met verschillende beperkingen toch aan de slag kunnen met Mac, iPad, iPhone enz. Sinds deze update heeft je Mac ook ondersteuning gekregen om hem volledig via stemcommando’s te gaan bedienen. Die functie is natuurlijk vooral bedoeld voor gebruikers die bepaalde fysieke beperkingen hebben en daardoor het toetsenbord of de muis niet/goed kunnen gebruiken. Siri is daar het hulpmiddel voor. De uitgebreide toegankelijkheidsmogelijkheden zijn ook beschikbaar op iOS en iPad OS.

DJ’s

De nieuwe update naar macOS Catalina brengt voor sommigen onder ons ook wat minder nieuws: het verdwijnen van iTunes. Voor velen was het één van de eerste muziekapplicaties waarin je digitaal een bibliotheek hebt aangemaakt.

Doorheen de tijd zijn ook veel DJ’s iTunes gaan gebruiken om hun bibliotheek op orde te krijgen. Apple hanteerde in iTunes een XML-indeling die het mogelijk maakt om de informatie van liedjes (artiest, jaar, album…) te laten inlezen door applicaties van derden. Veel DJ’s maakten daarmee een connectie tussen iTunes en bv. Rekordbox of Traktor.

Indien je in zo’n situatie zit, raadt het bedrijf aan om nog even te wachten met updaten tot de ontwikkelaars van die DJ-apps een oplossing hebben gevonden om terug een connectie tussen hun eigen app en Music te ontwikkelen.

macOS Catalina is beschikbaar voor alle Macs die vanaf medio 2012 op de markt zijn gekomen. Catalina is rechtstreeks vanuit de App Store te downloaden.

Apple macOS Catalina
Music vervangt iTunes vanaf macOS Catalina.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business