Samen is altijd beter. Boeing en Porsche gaan hand in hand en bouwen een elektrische luchttaxi.

Porsche en Boeing hebben deze week een overeenkomst gesloten en gaan de krachten van beide bedrijven naar één product brengen: een elektrische luchttaxi. Volgens beide bedrijven zitten luchttaxi’s serieus in de lift.

Porsche & Boeing

Detlev von Platen, topman bij Porsche, laat weten dat de sportwagenfabrikant zijn activiteiten wil gaan verbreden. Porsche wil zoveel mogelijk dimensies van de transportwereld bereiken en daarin ook marktleider worden. In een studie uit 2018  blijkt dat het zogenaamde (elektrische) luchttransport over korte afstanden vanaf 2025 hard zal groeien. Von Platen benadrukt dat beide bedrijven die boot niet willen missen, vandaar de joint venture tussen de twee transportbedrijven.

Volocopter

Concreet gaan Boeing en Porsche dus een prototype van een soort combinatie tussen een vliegtuig en helikopter ontwikkelen. Dat toestel zou dan als luchttaxi gaan dienen. De overeenkomst staat uiteraard nog maar in zijn kinderschoenen. Wanneer we de eerste prototypes mogen verwachten is nog onduidelijk.

Toch schakelen beide bedrijven duidelijk in een versnelling hoger. Dit jaar investeerde concurrent Mercedes-Daimler nog fors in de Duitse startup Volocopter. Die laatste werkt al een tijdje aan zijn eigen luchttaxi: de VoloCity.

Ecosysteem

Bij Boeing klinkt de uitleg toch iets anders dan bij zijn partner. Steve Nordlund, topman bij Boeing NeXt benadrukt dat het bedrijf vooral wil inzetten in een efficiënt ecosysteem van mobiliteitsmogelijkheden. Belangrijk is dat ze daarbij  opzoek gaan naar mobiliteitsoplossingen die het milieu niet zo zwaar belasten. De nadruk ligt bij Boeing duidelijk minder op het business-gedeelte en meer op environment.

Porsche Boeing
Steek een Porsche 911 en een Boeing 737 in een blender en dit is wat je krijgt.

 

 

Gerelateerde artikelen

Dit is de VoloCity, een autonome vliegende taxi

Het Duitse VoloCopter boekt vooruitgang. Zijn autonome VoloCity heeft zijn eerste geslaagde publieke vlucht achter de rug.