Belgisch leider in databeheer Collibra mag zich de eerste Belgische start-up noemen met een waardering van meer dan een miljard dollar.

Fortnite-gamers zijn letterlijk en figuurlijk in een zwart gat gevallen. De populaire shootergame is sinds gisteren niet meer speelbaar.

Advertentie

Wie gisterenavond Fortnite heeft gespeeld, heeft een wel heel ongewone sessie achter de rug. Zij hebben kunnen meemaken hoe het volledige spel werd opgezogen in een zwart gat. Rond 20u sloeg een meteoriet, die al een tijdje bewegingloos boven de map hing te zweven, in op de map van het spel. Die inslag was blijkbaar zo krachtig dat het een zwart gat deed ontstaan, dat alles en iedereen opzoog. Spelers die er live bij waren, geloofden niet wat ze zagen. De beelden, die overigens zo uit een science fictionfilm zouden kunnen komen, werden dan ook veelvuldig gedeeld op sociale media.

Sindsdien zijn de servers van de populaire game volledig down. Spelers die nu willen inloggen, krijgen enkel een zwart scherm te zien. Gamers kunnen de ontwikkelingen live volgen via streams op YouTube en Twitch, al valt er maar heel weinig aan te zien voorlopig. Ook tweets van het Fortnite-account verdwenen, net als het Trello-bord van Epic Games dat publiekelijk toegankelijk is. Epic Games schreef op zijn nieuwssite dat, via een speciale code,  spelers in afwachting wel een demo van het legendarische Space Invaders kunnen spelen. Die code is ‘up, up, down, down, b/o, a/x, start/enter’.

Het einde nabij?

Het offline gaan van de game beroert de hele Fortnite-community. Playstation heeft via zijn twitter-pagina ‘Ask Playstation’ zelfs een statement moeten plaatsen om gamers gerust te stellen dat hun items en ‘V-bucks’ niet verloren gaan tijdens de downtime.

Een zwart gat dat een volledige gamemap opslokt, gebeurt natuurlijk niet zomaar. Epic Games hintte zelf in de loop van vorige week al dat er iets speciaals stond te gebeuren. Op vrijdag verscheen er een tweet met “het einde is nabij”. Dat deed de geruchtenmolen over een nieuwe map op volle toeren draaien. Op het internet verschenen er – al dan niet authentieke – screenshots op van die nieuwe map. Na het verdwijnen van Fortnite tweette Epic Games “dit is het einde”. Als de geruchten kloppen dat Fortnite een grondige update krijgt, heeft Epic Games wel een originele manier gevonden om deze aan te kondigen. Gamers zullen nog eventjes geduld moeten hebben.

Advertentie