Nieuws

Google eert Belgische natuurkundige

Google eert via zijn gekende Doodle's de Belgische wetenschapper en grondlegger van film, Joseph Plateau.

Joseph Plateau werd in 2005 nog gevierd als De Grootste Belg. Deze Belgische natuur- en wiskundige stond mee aan de basis van de cinematografie en de filmindustrie maar staat vooral ook bekend voor zijn onderzoek naar de gezichtstraagheid en lanceerde daarmee het gekende probleem van Plateau. Vandaag viert Google Doodle de 218e geboortedag van onze bekende Belgische wetenschapper met een leuke Doodle.

Google Doodle

Google Doodle

Joseph Plateau was de grondlegger van de fenakistiscoop, een toestel waarmee je een serie van opeenvolgende tekeningen doorlopend in beweging kon brengen. De eerste bewegende beelden dus en daarmee de bron van de film zoals we die vandaag kennen. In de Doodle die Google vandaag lanceerde zien we  een eigen interpretatie van deze fenakistiscoop.

Je kan er misschien niet meteen fan van zijn maar Google zelf laat weten dat het vooral ook de bedoeling is om Plateau te eren op een unieke en aparte manier. Dat het bedrijf daarin geslaagd is kan je wel stellen. De zoekmachinegigant claimt ook dat het de eerste keer is dat ze een Google Doodle hebben gemaakt waarbij de illustratie op elk platform anders is. Zo zijn er nu drie verschillende Doodle’s die het werk van Plateau eren.

Google Doodle
Dit zijn de drie verschillende Doodle-illustraties.

Blind

Joseph Plateau stierf in 1883 nadat hij een groot deel van zijn leven blind is geweest. Al in 1843 werd hij blind door te vaak naar de zon te kijken voor zijn proeven en onderzoeken. Of dat nu echt door de zon kwam is niet helemaal duidelijk. Vandaag de dag denkt men dat de oorzaak van Plateau’s blindheid uveïtis is. Een oogziekte die ongeneeslijk is.

In ieder geval kan je vandaag nog heel de dag genieten van Plateau’s uitvinding in Google.

Google Doodle
De eerste schets van illustrator Olivia Huynh.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business